A Tarragona

Desmantellat a Mont-roig del Camp el laboratori de drogues de disseny més gran detectat a Catalunya

La hipòtesi principal dels investigadors és que la droga es distribuïa a nivell internacional

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Mossos, amb la col·laboració de l’Ertzaintza, han portat a terme una investigació que ha comportat la desarticulació d’un grup criminal dedicat a la fabricació i comercialització d’importants quantitats de drogues de disseny. De fet, es considera desmantellat el laboratori més gran detectat a Catalunya. Era al garatge d’un domicili ubicat a Mont-roig de Camp (Tarragona). L’operació s’ha saldat amb tres detinguts.

La xarxa havia creat un autèntic laboratori de drogues altament avançat des d’on es cuinava la droga que després es distribuïa a nivell internacional i també a distribuïdors de la demarcació de Tarragona. Les substàncies intervingudes als diferents dispositius que s’han realitzat en el marc d’aquesta investigació tenen un valor estimat al mercat il·lícit de 4,3 milions d’euros.

Una gestió d’investigació de l’Ertzaintza desencadena la investigació

El mes de novembre passat l’Ertzaintza, a través de diverses gestions d’investigació, va tenir coneixement de la possible existència d’un laboratori clandestí des d’on s’estarien elaborant substàncies estupefaents de disseny.

Amb les primeres gestions d’investigació es va tractar de verificar l’existència del laboratori al garatge d’un domicili de la població de Mont-roig del Camp i posteriorment, es va determinar a quin tipus d’usos destinaven aquestes substàncies els investigats. Les persones investigades haurien adquirit una substància química anomenada nitrometà, amb una puresa del 100%, sent un dels precursors utilitzats habitualment per a la fabricació d’explosius. La puresa de la substància va aixecar les alertes policials, ja que aquest tipus de compost s’adquireix a una puresa que oscil·la entre el 10-25%. Amb la informació adquirida es van iniciar les vigilàncies entorn del domicili investigat.

Per a la fabricació de la droga, el grup criminal havia convertit el garatge d’una casa en un laboratori dividit en diferents zones diferenciades dedicades al procés de fabricació de les substàncies.

Els investigadors van acreditar que el procés de fabricació de les substàncies estupefaents tenien una durada de sis dies. En aquest sentit, en almenys dues ocasions es va poder acreditar com arribava una substància en estat líquid a la casa investigada i sis dies després es recollia el producte acabat per a la seva distribució.

Catàleg de pastilles

El considerat com a ‘cuiner’ del grup, disposava també d’un ‘catàleg’ amb prop de 50 tipus de pastilles de diferents colors formes i composicions. Al mateix laboratori es va trobar material videogràfic on es podia veure el detingut elaborant diferents tipus de substàncies. Aquestes imatges es remuntarien almenys a cinc o sis anys enrere.

Notícies relacionades

La hipòtesi dels investigadors indica que les diferents substàncies estupefaents es transportarien per diferents mitjans de transport fins als Països Baixos o d’altres països del nord d’Europa, Espanya, tot i que en part, també es venia al detall per la zona d’influència del laboratori.

El considerat com a ‘cuiner’ del grup, disposava també d’un ‘catàleg’ amb prop de 50 tipus de pastilles de diferents colors formes i composicions .