Dues dècades de turment

Imma Careta: «Perseguim el mateix que la família Jubany»

  • La Imma és la germana de Montse Careta, la dona que es va suïcidar a la presó de Wad-Ras l’abril de 2002, acusada de l’assassinat d’Helena Jubany. La Montse va deixar a la cel·la cartes en les quals defensava la seva innocència. Malgrat els indicis que la implicaven, la seva germana està convençuda que la Montse va ser només una altra víctima dels assassins de Jubany. 

Imma Careta: «Perseguim el mateix que la família Jubany»
3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Reinterpretar el crim d’Helena Jubany utilitzant el prisma de la violència masclista potser acabarà donant la raó a Imma Careta, la germana de la Montse. Des de fa vint anys, la Imma porta sempre a sobre les cartes que la Montse va deixar escrites just abans de penjar-se a la presó, acusada de matar Jubany. Les guarda en una motxilla de la qual no se separa, per por de perdre-les. 

«La família de Jubany no és l’única que ha patit. La família Careta també acumula 20 anys de calvari. Primer per la mort de la Montse i després per tot el que s’ha dit d’ella, que era una assassina, una encobridora. Montse Careta no és res d’això, és només una altra víctima», repeteix una vegada i una altra durant la trobada amb EL PERIÓDICO, que transcorre a l’aire lliure, mentre va col·locant sobre un banc del parc els documents del crim de Jubany, amb el qual fa dues dècades que es turmenta. «Ser aquí em recorda la Montse, ella em va ensenyar a estimar el bosc i a distingir els ocells. M’agradaria que se la recordés així, com a mestra i amant de la literatura i la natura». 

El mateix objectiu

«Perseguim el mateix que la família Jubany: esbrinar la veritat. Aquesta sensació de desconèixer-la és el que ens ha fet més mal. La meva mare va morir reclamant aquesta veritat, que només apareixerà si s’investiga fins al fons, no com l’altra vegada, en al·lusió a la instrucció del crim que es va fer el 2001». 

«A nivell judicial», manté la Imma, «hi va haver misogínia i prepotència per part d’un jutge que va preferir anar contra una mestra en lloc d’un advocat», assenyala amb referència a Santi Laiglesia, lletrat de formació i parella sentimental de la seva germana Montse.  

La Imma creu que Laiglesia va anul·lar la voluntat de la seva germana. Drogant-la, com suposadament va fer amb Helena. O dominant-la psicològicament, aprofitant que la Montse estava perdudament enamorada d’ell. I que aquest influx, el que exercia Laiglesia sobre la Montse, és el que explica per què ella es va treure la vida sense declarar contra la seva parella.

L’error dels pèrits

Montse Careta va ser acusada de la mort d’Helena Jubany per diversos indicis. Però potser el més rellevant va ser que dos pèrits grafològics la van considerar autora d’uns anònims que Jubany va rebre setmanes abans de ser assassinada. La Montse va ser empresonada i quatre mesos després es va suïcidar. El cas es va arxivar el 2005.

Tant la família Jubany com la de Careta han intentat des d’aleshores que la justícia compari aquests anònims amb la lletra de Xavi Jiménez –un excompany d’Helena a l’UES que va estar enamorat d’ella, va intentar seduir-la i va fracassar– o amb la de Santi Laiglesia, la parella de Montse Careta, el principal sospitós de l’assassinat segons la Policia Nacional, com va assegurar el principal investigador policial d’aquest cas en la sèrie ‘Crims’, de TV-3. La justícia, no obstant, es va negar a efectuar aquestes comparatives. Per a desesperació de les dues famílies. 

Notícies relacionades

Quan el cas estava a punt de prescriure al complir-se 20 anys de l’assassinat, la família Jubany va aportar correus electrònics de Xavi Jiménez que el van vincular als dos anònims. I el nou jutge que s’ha fet càrrec del cas va decidir imputar Jiménez gairebé en temps de descompte. Declararà aquest 22 d’abril. 

«Ja ha quedat clar que els anònims no els va escriure la Montse», diu la Imma, que creu que si aflora la veritat que també persegueix la família Jubany es demostrarà la innocència de la seva germana.