Dispositiu d’emergència

Així busquen el desaparegut a les Medes els bussejadors de la Guàrdia Civil | VÍDEO

  • Fa dies que els bussejadors pentinen el fons marí utilitzant un planador subaquàtic des del qual tira una embarcació

  • La víctima és un home de 41 anys que va saltar al mar al costat de les illes Medes diumenge passat, 24 d’octubre

1
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El dispositiu per mirar de trobar l’home que el 24 d’octubre va saltar al mar des d’una embarcació que envoltava les illes Medes ja ha rastrejat més de 600.000 metres quadrats de fons marí. Sense sort. El desaparegut és un veí de l’Estartit (Torroella, Baix Llobregat) de 41 anys que diumenge, després del clàssic de futbol que va enfrontar el FC Barcelona contra el Reial Madrid va sortir a navegar amb un amic. El mar estava molt mogut i a aquella hora cap altra nau va abandonar el port de l’Estartit. A prop de les Medes, segons la declaració de l’amic, la víctima es va llançar a l’aigua.

Els equips d’emergència van activar un dispositiu de recerca que lideren els GEAS (Grups Especials d’Activitats Subaquàtiques) de la Guàrdia Civil amb base a l’Estartit amb el recolzament dels seus homòlegs de Barcelona i els submarinistes del GRAE dels Bombers de la Generalitat i també dels de Bombers de Barcelona. Des de la superfície, asseguren el treball dels bussejadors, embarcacions del Servei Marítim de l’institut armat i de la unitat aquàtica dels Mossos d’Esquadra.

Un cadàver que s’ofega es queda al fons marí durant els primers dies. A partir de la setmana, els canvis orgànics que provoca el procés de descomposició del cos provoquen que la seva densitat canviï i que floti. Per aquest motiu, durant aquests dies, el dispositiu de recerca s’ha centrat a escorcollar el fons marí.

Notícies relacionades

Tal com recullen els vídeos publicats per EL PERIÓDICO, els bussejadors utilitzen planadors subaquàtics que impulsa una corda de 100 metres lligada a una embarcació. La complexitat d’aquest procés, que entrega als submarinistes una velocitat de tot just uns metres, és que el relleu del fons de les illes Medes és irregular i sovint els especialistes descobreixen que estan sent remolcats cap a roques que sobresurten.

El barco que arrossega els submarinistes disposa d’un sistema GPS que permet traçar un rumb que garanteixi que s’està pentinant una zona nova en cada maniobra. Es tracta d’una tasca laboriosa, ja que el mal estat de la mar i la presència de corrents marins poden haver desplaçat a una gran distància el cos de l’home, les inicials del qual són X. G., i que treballa de taxista.