A Gran Canària

El jutge reobre el cas de Yéremi Vargas 14 anys després de la desaparició

  • Les parts tenen cinc dies per presentar els seus al·legats sobre el procediment

  • Desapareguts: la desesperada lluita de les famílies contra la incertesa i l’oblit

El jutge reobre el cas de Yéremi Vargas 14 anys després de la desaparició
5
Es llegeix en minuts

El Jutjat de Primera Instància número 2 de San Bartolomé de Tirajana ha decretat la reobertura del cas de Yéremi Vargas, el nen de set anys que va desaparèixer el 10 de març del 2007 a Los Llanos, Santa Lucía de Tirajana (Gran Canària), després que l’advocat de la família enviés un escrit al mateix òrgan judicial que el 2017 va ordenar el sobreseïment de la causa.

A la interlocutòria del magistrat Juan Manuel Hermo Costoya, de data 2 de setembre, es desgrana que el decret de la reobertura de les diligències prèvies és a conseqüència de l’escrit presentat el 2 d’agost del 2021 pels pares del menor, Ithaisa Suárez i Juan Francisco Vargas, sota la representació legal de Marcos García-Montes. En vista d’aquest document «en què es proposa la pràctica de diligències de prova dirigides a la identificació dels responsables dels fets denunciats o esbrinament de les circumstàncies que van envoltar-ne la comissió, procedeix a ordenar la reobertura inicialment sobreseguda» al no resultar-ne autor conegut.

Així mateix, ha atorgat un termini de cinc dies perquè el Ministeri Fiscal faci les «al·legacions que cregui convenients» o insti els tràmits oportuns que cal seguir en aquest procediment, «segons el seu criteri particular». Per ells, al seu torn, acorda sentir les parts perquè presentin els al·legats «sobre el caràcter complex de la causa, la pròrroga de la instrucció i la durada».

En aquest sentit, el lletrat destaca el seu agraïment, a través d’una nota de premsa difosa ahir, cap a la Guàrdia Civil de la Comandància de Las Palmas, especialment a la Unitat Central Operativa (UCO) i altres persones que «han ajudat en la investigació privada» després de «dos anys d’un llarg camí, en unió de la família» del menor. Alhora, manifesta que la interlocutòria de reobertura del cas parteix de la petició per part del seu despatx que consisteix en «la identificació dels responsables de la, en principi, desaparició del Yéremi» per a l’esbrinament de les circumstàncies que n’’envolten la comissió i els mitjans de prova que puguin considerar-se necessaris.

García Montes i els pares del Yéremi manifesten al document que esperen que l’informe de la Fiscalia Provincial de Las Palmas «sigui favorable i es que procedeixi immediatament a practicar les diligències sol·licitades» i que el resultat de les quals derivi «en l’acusació pertinent».

De la mateixa manera, afegeix el lletrat que «la confiança en la Justícia i la Fiscalia és plena, com no pot ser de cap altra manera, i estem segurs que hem retolat, amb la reobertura del procediment i les diligències que cal practicar, el futur camí per aconseguir la veritat», afirma, alhora que matisa que «en el cas que el Yéremi no estigués viu», es pot donar «descans» a la família «donant sepultura cristiana a les seves restes». També ha manifestat el seu agraïment tant en nom seu com en el de la família del nen desaparegut als mitjans de comunicació «pel recolzament imparcial en la investigació d’un succés que fins ara no ha conclòs».

L’escrit pel qual el jutge ha emès aquesta interlocutòria assenyala que «l’única línia d’investigació des de l’òptica i punt de vista objectiu i subjectiu científic policial» és la seguida en contra d’Antonio Ojeda, conegut com a ‘El Rubio’, «amb un descart absolut de qualsevol altra», que, segons la tesi de l’acusació popular, «arribaria a l’absurd i sense cap tipus de possibilitat de resultat positiu».

Així mateix, afegeix el document, «les manifestacions adduïdes pel magistrat a la interlocutòria de sobreseïment de la causa dictada el 25 d’octubre del 2017 i, mitjançant les quals podria estar incorrent en un possible delicte de calúmnies a l’acusar de delictes de falsedat en judici dos interns, un del Centre Penitenciari d’Algesires, Botafuego, i de la presó de Juan Grande», mentre manifesta que «podria incórrer en un de prevaricació i suborn a funcionaris d’institucions penitenciària» incloent-hi el jutge de vigilància penitenciària que en el seu moment «va aprovar els permisos ordinaris» per a la sortida d’aquests dos reus.

‘El Rubio’

El lletrat fa èmfasi en «una clara pèrdua d’imparcialitat» del jutge d’instrucció de la causa que, segons el seu parer, va fer una «interpretació personalista i subjectivista, carregada de falta d’objectivitat» i va arribar a «estendre el seu límit juridisccional a postures inadmissibles» fent referència a un «maltractament» cap a un coronel de la Guàrdia Civil i a diversos comandaments de la Benemèrita «que va derivar en una sanció de 500 euros imposada pel Consell General del Poder Judicial». Igualment, relata que ha existit «una mala relació» que el magistrat «ha demostrat amb la família» del nen.

«Els pronunciaments de resolucions posteriors sobre les línies d’investigació van ser absolutament innòcues, insostenibles científicament contràries» a les plantejades per les indagacions policials, diu l’escrit, alhora que afegeix que «si el magistrat tenia dubtes podria haver encarregat una nova investigació al Cos Nacional de Policia sabent que no podria ser cap altra i que validaria la realitzada per la Guàrdia Civil, si en la seva ment tenia criteris contraris a la institució esmentada». Per tant, ha emfatitzat que el jutge que va dictar la interlocutòria de sobreseïment provisional de la causa contra ‘El Rubio’ «ha d’apartar-se i abstenir-se».

Notícies relacionades

El lletrat destaca al document que les possibles «contradiccions» respecte a les declaracions de testimonis «no reflecteixen l’obligatorietat d’arxivar el procediment» contra l’investigat, Antonio Ojeda, sinó que «evidencien l’existència d’indicis que han de ser discutits en fase de plenari davant la immediatesa» d’un tribunal i les parts. García-Montes reflecteix una «comissió d’errors en la valoració» de les sospites cap a ‘El Rubio’ que va derivar finalment en l’arxiu de la causa. L’advocat de la família ha criticat que el jutge matisés a la seva interlocutòria de sobreseïment que «no té res a veure el delicte contra la indemnitat sexual d’un menor pel qual va ser condemnat Ojeda amb la desaparició del Yéremi» i és que diu que «asseverar això és pretendre saber el que va passar amb el menor o les motivacions de la persona implicada». 

Finalment, el lletrat ha sol·licitat que es realitzi una pericial psicològica i psicografològica a Antonio Ojeda «mitjançant un cos d’escriptura indubtable realitzat de pròpia mà, a l’efecte de les proves practicades». La interlocutòria donada a conèixer aquest dimecres per la qual s’ordena la reobertura de les diligències prèvies és susceptible de recurs de reforma que podria presentar el Ministeri Fiscal en un termini de tres dies. 

Temes:

Desapareguts