VA DONAR UNA PALLISSA A UN VEÍ

El policia agressor de Linares: De detenir ‘el Pechuga’ a ballar a TikTok

  • Manuel, ara a la presó, va ser condecorat després de patir lesions al detenir un perillós delinqüent local

  • Diversos pares s’havien queixat que l’agent feia comentaris grollers a les seves filles, menors d’edat

  • Durant el procés, va criticar durament els Mossos d’Esquadra: «No es mouen de casa seva... cobren 800 euros més»

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

És policia nacional a Linares i té 49 anys. Ara és a la presó. Es diu Manuel, Manu per als companys i a les xarxes socials. Junt amb el subinspector José Luis P., va agredir un veí i va insultar la seva filla menor d’edat després d’una discussió en un bar. La Policia Nacional ja li ha obert un expedient. Diversos vídeos el mostren colpejant el veí, a qui va trencar el nas, i després, desafiant els que el gravaven amb els telèfons mòbils. Ja detingut, va arribar a insultar el comissari provincial. «És un ‘echao p’alante’, un home d’acció», comenta un dels seus companys a EL PERIÓDICO. «És un paio complicat, li agrada molt la festa i és massa llançat a la feina», afegeix un altre.

De la primera cosa hi ha pocs dubtes. L’any 2018 va ser condecorat amb la creu vermella de la policia, una important distinció amb caràcter econòmic a un agent en actiu, per ser un dels agents que va participar en la detenció de Josué, àlies ‘el Pechuga’, acusat de ser un dels caps d’un clan de delinqüents locals. Aquella detenció va ocasionar una batalla campal en la qual ‘el Pechuga’ i cinc policies, entre ells l’agent Manuel, van resultar ferits.

Un any abans, el 2017, el policia Manuel va ser notícia per ajudar a salvar un home que estava estès a terra d’un carrer de Linares. Ell i dos dels seus companys li van practicar maniobres de reanimació durant 20 minuts fins que van arribar els serveis d’emergència. Un reportatge a la premsa local parlava d’ell i dels seus companys com «tres àngels vestits amb l’uniforme de la Policia Nacional a Linares».

Assetjament de noies joves

Quant al seu caràcter i la seva afició per la festa, cap dels dos policies tenien de denúncies o expedients previs, tot i que sí que hi havia hagut últimament queixes de «diversos pares de noies menors d’edat» per alguns comentaris que aquest policia hauria fet a les seves filles. Fonts del CNP van confirmar que aquestes queixes s’estan revisant i s’investiga si l’agent va fer comentaris inadequats o fins i tot assetjar altres noies.

Notícies relacionades

El dia de l’agressió per la qual ara són a la presó, els dos policies de paisà van anar de copes i van arribar al bar La Galeria, on es van trobar amb aquest veí, un home de 49 anys sense antecedents penals. Pel que sembla, l’home va xocar sense voler amb un dels agents, que li va dir: «Policías 1, tu 0». Ell hauria respost, sense donar-hi més importància: «Ja empatarem». Després de les agressions i de ser detinguts, els dos agents es van negar que els practiquessin el test d’alcoholèmia.

Alguns companys de Manu ja havien expressat queixes per la seva activitat a les xarxes socials, on havia penjat vídeos ballant, fins i tot amb l’uniforme oficial posat i en instal·lacions policials. En aquestes mateixes xarxes, aquest policia ha anat deixant constància de les seves opinions. Així, l’octubre del 2017 es va mostrar molt actiu sobre l’equiparació salarial entre diferents policies, i va arribar a criticar durament la tasca dels Mossos d’Esquadra, especialment durant els dies més conflictius del procés i l’operació Copèrnic. «A Galícia, Astúries, Catalunya o on faci falta... la nostra Policia Nacional i la nostra Guàrdia Civil mai s’amaguen», va escriure. Al costat, va col·locar una imatge d’un home fent una pintada al costat d’un mosso en què es podia llegir: «Ells no es mouen de casa seva. Tenen deu vegades menys competències i cobren 800 euros més. Així treballen els Mossos».