Drama a Níjar

Les indagacions sobre la desaparició de Gabriel se centren en un assetjador de la mare

L'individu s'havia tret la polsera de seguiment el dia de la desaparició del nen però disposa de coartada

Encara que l'arrest és per la manipulació de la polsera els agents indaguen la seva possible relació amb els fets

zentauroepp42362599 gabriel hortichuelas180302214340

zentauroepp42362599 gabriel hortichuelas180302214340 / Ricardo Garcia

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Espanya està amb l’ai al cor per la desaparició del petit Gabriel, el nen almerienc de 8 anys que fa quatre  dies que ha desaparegut tot i els centenars de policies i voluntaris que no paren de buscar-lo. La Guàrdia Civil va detenir dimecres passat Diego F. A., un home de 40 anys que assetjava Patricia, la mare del nen, des de fa gairebé dos anys i que havia trencat reiteradament les ordres d’allunyament. Els agents el mantenen sota arrest fins al termini legal de les 72 hores en un intent d’obtenir proves, pistes o algun tipus de confessió que el vinculi amb la desaparició. Sospiten que és ell qui se’l va emportar, però no tenen cap dada que ho corrobori.

La polsera de seguiment que se li va col·locar per vigilar si s’acostava a la seva víctima no va registrar cap moviment a prop de la zona de la desaparició el dia dels fets, però els investigadors han detectat que l’havia manipulat. El seu telèfon mòbil tampoc es va moure de casa seva. L’home esgrimeix, a més a més, una coartada la veracitat de la qual els agents estan comprovant a fons.

Formalment, l’arrest és per la manipulació de la polsera. Per això el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, es va curar en salut i va advertir: «No es pot determinar en aquest moment que aquesta detenció tingui relació amb la desaparició de Gabriel». El delegat del Govern a Andalusia, Antonio Sanz, va ser més explícit i va mostrar la seva esperança de «conèixer aviat» si aquesta vinculació existeix.

OBSESSIÓ 

Diego estava obsessionat amb Patricia i havia vulnerat tantes vegades l’ordre d’allunyament que va dictar un jutge el novembre del 2016 que ella havia repartit fotografies entre el veïnat i els bars per si el  veien rondar per la zona.

Una dada que ha sorprès és que Ángel, el pare de Gabriel i exmarit de Patricia, desconeixia l’existència de l’assetjador. Però al saber-ho, ell mateix li va treure importància atribuint-ho a l’interès de la seva exparella per no preocupar la família. Patricia i Ángel estan separats des de poc després del naixement de Gabriel. La seva relació és bona i tots dos tenen una altra parella.

L’arrestat viu en una casa de la seva propietat a la població almerienca d’Antas, a l’interior de la zona de Vera. La Guàrdia Civil ja va practicar un registre de set hores en aquella vivenda sense resultats el dia de la detenció. La zona de recerca del menor s’ha ampliat als cortijos i construccions abandonades d’aquella població per si algú l’hagués tancat en un dels edificis.

MOBILITZACIÓ SENSE PRECEDENTS 

Si Gabriel no apareix no serà perquè no se l’hagi buscat. La mobilització de veïns i forces de seguretat no té precedents. Només ahir hi van participar 400 persones, entre bombers, policies municipals, guàrdies civils, membres de protecció civil i voluntaris. Ni un sol dels veïns de Las Hortichuelas Bajas (el minúscul nucli on va desaparèixer quan feia un breu trajecte que havia realitzat centenars de vegades) i Altas, Las Negras o Rodalquilar, els pobles pròxims, ha deixat de participar en les indagacions. Fins i tot alguns turistes holandesos i alemanys s’han sumat a l’operatiu. També efectius arribats de Múrcia. Avui s’hi incorporarà un destacament de bombers de Barcelona.

El treball s’ha centrat en 26 sectors rastrejats per 26 equips i inclosos dins d’un radi de dos quilòmetres quadrats que avui fins i tot s’ampliarà. 

¿Per què el rastreig si la principal hipòtesi és que al nen se’l van emportar? La resposta dels investigadors és sempre la mateixa: no es pot descartar res, fins i tot que l’agressor el deixés abandonat a prop per evitar més riscos. Sobre el seu ànim pesa el cas de Diana Quer, el cadàver de la qual va ser trobat molt de temps després en un pou de la zona de la desaparició.

Notícies relacionades

Els comandaments de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil que van actuar en aquell cas ja s’han instal·lat a Las Negras i participen en l’interrogatori a Diego. També han acordonat la zona zero per analitzar «cada gra de sorra». 

Els pares de Gabriel havien demanat a Zoido que posés els seus millors homes al capdavant del cas i així ho ha fet. També han nomenat com a portaveu Rocío Muñoz, una familiar que està en millors condicions anímiques que ells per donar la cara les 24 hores del dia.