EL SOSPITÓS

Obsessionat amb la mare del nen desaparegut

El detingut assetjava la dona a casa seva, al bar i a la feina tot i no haver tingut cap relació amb ella

Tots dos es van conèixer en una carrera popular en què la jove actuava d''speaker'

zentauroepp42344924 almeria180302171136

zentauroepp42344924 almeria180302171136 / Carlos Barba

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Unes hores després que el rastre de Gabriel es perdés en el curt camí que va a casa dels seus cosins, els veïns de Las Hortichuelas ja apuntaven en veu baixa la possibilitat que l’autor fos l’assetjador de la mare. Sabien que la Guàrdia Civil anava darrere d’aquesta pista, però no volien mencionar-ho en públic. Temien perjudicar la investigació, però a ningú que conegués una mica la història se li escapava que devia ser el principal sospitós. No culpable, és clar, però almenys sospitós.

L’home estava obsessionat amb la mare de Gabriel sense ni tan sols haver mantingut una relació amb ella. Patricia fa de speaker en carreres populars d’Almeria i en una d’elles va exalçar Diego, cosa que ell es va prendre com una mostra d’interès. Però ella l’havia elogiat i li havia donat ànims com a altres participants en la competició. Era la seva feina. Davant la seva posterior negativa, va començar a assetjar-la, segons ella mateixa havia explicat a veïns de la seva vivenda d’Almeria.

Dormir al cotxe 

Els episodis d’assetjament eren constants. Una vegada va arribar a passar tota la nit dormint al seu cotxe davant el pis de Patricia. Es presentava al bar on ella esmorzava, fins i tot a la seva feina, i Patricia sospitava que la seguia pràcticament a totes bandes. La dona havia distribuït fotos de Diego entre cambrers, veïns i companys de feina de l’àrea d’Esports de la Diputació d’Almeria perquè l’avisessin si detectaven la seva presència. És evident que durant els seus seguiments, Diego va poder comprovar els moviments de Gabriel i que aquest passava els caps de setmana amb l’àvia del pare en un paratge relativament deshabitat de la costa del Cabo de Gata, allunyat uns 50 quilòmetres del seu lloc de residència, Antas.

Notícies relacionades

El novembre del 2016, un jutge d’Almeria va dictar la primera sentència condemnatòria que va incloure una ordre d’allunyament. Una mesura cautelar que ell va vulnerar nombroses vegades, encara que judicialment només n’ha quedat constància d’una el febrer del 2017 i d’una altra del juny del mateix any. En totes dues es constata com Diego es va acostar a menys de 200 metres de Patricia. Ni la mare de Gabriel ni la portaveu que han nomenat els pares, Rocío Múñoz, han volgut fer comentaris sobre la detenció ni sobre la situació d’assetjament per no interferir en les investigacions.

Transtorn mental afectiu 

La sentència del 2016 tenia en compte com a atenuant un «trastorn mental» de tipus «afectiu» que pel que sembla patiria l’home i que havia al·legat la defensa. Si al final Diego fos el culpable de la desaparició de Gabriel, un cop més les alertes per evitar els casos més greus de violència masclista haurien tornat a fallar. Ni polseres ni ordres d’allunyament semblen ser suficients. Cada cop són més freqüents els casos en què els agressors centren la seva ira en els fills de les víctimes, la baula més feble d’una cadena ja per si mateix fràgil.