A VALLADOLID

En Comú demana saber si l'avaria a LexNet va impedir evitar la mort d'una nena

zentauroepp39775571 hospital cl nico universitario de valladolid170823105645

zentauroepp39775571 hospital cl nico universitario de valladolid170823105645

2
Es llegeix en minuts
Europa Press / Barcelona

El diputat d'En Comú Podem Jaume Moya Matas ha sol·licitat al Govern que expliqui si la suspensió del sistema de comunicacions LexNet a finals de juliol, produïda per la detecció d'una fallada de seguretat, va poder endarrerir la judicialització d'un cas de maltractament a una nena de quatre anys, que va acabar morint el 3 d'agost a l'Hospital Universitari de Valladolid després de patir una agressió sexual i una pallissa.

A la pregunta presentada al Congrés dels Diputats, el diputat català exposa que els maltractaments que patia la nena havien sigut denunciats pels serveis mèdics 22 dies abans de la seva mort.

"No obstant, la denúncia no va arribar al Jutjat d'instrucció fins al dia 3 d'agost, el mateix dia que la menor patia una última agressió salvatge que acabaria amb la seva vida", relata el parlamentari català.

Segons el diputat d'En Comú Podem, que forma part del grup Units Podem, aquells dies es van produir "una sèrie d'irregularitats i disfuncions", incloent la suposada pèrdua de l'atestat policial que, segons alguns mitjans de comunicació, podrien haver frenat la tramitació judicial" del cas, així com una possible intervenció policial per evitar "el fatal desenllaç dels fets".

Jaume Moya assenyala que aquestes "disfuncions" coincideixen amb la caiguda que va patir el sistema LexNet, implantat pel Ministeri de Justícia per a l'intercanvi d'informació entre òrgans judicials, i la seva posterior suspensió entre els dies 28 i 30 de juliol després de ser detectat un error de seguretat.

"Això podria haver-se sumat al cúmul d'incidències, inhabilitant les comunicacions entre les seus judicials intervinents", relata el diputat, "amb el corresponent retard en la tramitació de la denúncia".

Responsabilitats

Per tot això, el parlamentari pregunta al Govern si té "constància" que la "incidència" de l'avaria de LexNet endarrerís la tramitació de la denúncia de maltractaments a aquesta nena val·lisoletana, i també quines "responsabilitats" té previst assumir l'Executiu de Mariano Rajoy "en cas que es verifiqui aquest retard, de fatals conseqüències, en la tramitació" de la denúncia.

Notícies relacionades

"Exigim que el ministre expliqui si l'avaria de LexNet va frenar la tramitació del cas que va acabar amb l'assassinat d'una nena a Valladolid", ha publicat Moya i Matas a Twitter al·ludint al titular de Justícia, Rafael Catalá. A més, el diputat reclama informació sobre les mesures que el Ministeri posarà en marxa per evitar un "error" d'aquest tipus en el futur.

El nom de la nena de 4 anys que va morir víctima de maltractaments reiterats i agressió sexual ja apareixia als fitxers policials per un "supòsit" anterior, segons va confirmar la delegada del Govern a Castella i Lleó, María José Salgueiro. La mare de la nena i la seva parella van ser traslladats a presó sense fiança per ordre judicial després de la mort de la menor.