DE MATINADA

Una dona gran que tenia la llum tallada mor en un incendi causat per una espelma

La víctima, de 81 anys i veïna de Reus, feia dos mesos que estava sense subministrament

La dona rebia ajuda per pagar l'aigua però no havia demanat la de l'electricitat

Una dona de 81 anys mor a l’immoble número 18 del carrer Santa Anna de Reus.  / ACN / ROGER SEGURA

Una dona de 81 anys mor a l’immoble número 18 del carrer Santa Anna de Reus. 
Mónica Piqueras, veïna del primer pis de l’immoble on ha mort una dona en l’incendi.

/

2
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA / REUS

Una dona de 81 anys ha mort aquest dilluns cap a dos quarts de quatre de la matinada a causa d'un incendi al seu pis, situat al número 18 del carrer de Santa Anna de Reus (Baix Camp), quan una espelma va encendre el matalàs de l'habitació on dormia. La víctima vivia, segons els veïns, amb una néta major d'edat al 2n B, encara que en el moment de l'incendi estava sola a casa. La dona tenia la llum tallada des de feia dos mesos, i per això utilitzava espelmes per il·luminar-se, segons fonts policials. No havia tramitat l'ajuda per a l'electricitat, tot i que li corresponia.

Els Mossos d'Esquadra s'han fet càrrec de la investigació i la seva hipòtesi principal és que es tracta d'un accident. Segons les primeres informacions, la dona va caure a terra a l'intentar fugir de les flames, però encara no se sap si la víctima es va quedar adormida amb l'espelma encesa o bé la va encendre de matinada per anar al lavabo o a una altra habitació i al tornar a la seva, va caure amb tan mala fortuna que va provocar l'incendi.

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que va activar tres unitats, va intentar reanimar-la, però no li va poder salvar la vida. Dos veïns del bloc, un home de 43 anys i un menor, van necessitar atenció mèdica perquè presentaven un quadro d'ansietat, encara que ja han sigut donats d'alta.

L'alerta de l'incendi la va donar un veí que va avisar els Bombers de la Generalitat al veure sortir fum del bloc i fins al lloc dels fets es van desplaçar sis dotacions, que van aconseguir controlar el foc en poc més de mitja hora. La resta de l'edifici va quedar afectat pel fum i sis veïns d'aquest bloc de tres plantes i dos pisos per replà van ser evacuats com a mesura preventiva, però ja han pogut tornar a casa seva perquè l'estructura de l'edifici no ha quedat afectada.

El bloc està en ple centre de Reus, en una travessia de l'anomenat Tomb de Ravals, a escassos minuts dels carrers més comercials. El portal passa gairebé inadvertit entre botigues amb aparadors molt ben cuidats, cafeteries de disseny i fins i tot un bar 'lounge' just davant. Malgrat aquest entorn, és una finca habitada per famílies modestes. La víctima no era gaire coneguda al barri ni era habitual de les botigues i els veïns consultats per aquest diari amb prou feines hi tenien tracte.

AJUDA SOLIDÀRIA

Notícies relacionades

Aquesta era la situació econòmica tan precària de la dona i la seva néta que rebien l'anomenada ajuda solidària de l'empresa municipal Aigües de Reus, que paga part o tota la factura de l'aigua a famílies vulnerables, segons fonts pròximes al cas. També haurien complert els requisits per a les subvencions al rebut de la llum, però no van arribar a demanar-lo. Per activar els mecanismes previstos en aquests casos, el primer pas és que els afectats ho sol·licitin.

Reus i Tarragona van crear una taula contra la pobresa energètica per evitar, precisament, que les persones més vulnerables es quedessin sense subministraments bàsics. Segons les últimes dades d'aquesta taula, del mes de juliol passat, només el 10% de les famílies afectades demanen un bo social per pagar les seves factures d'electricitat i gas. Es tracta d'un descompte del 25% en un mecanisme regulat pel Govern. L'any passat, a Reus el van demanar 715 famílies per poder pagar la llum i 182 per afrontar el rebut del gas. El subministrament d'aigua és el més senzill de gestionar per als ajuntaments, perquè són empreses municipals en el cas de Reus i mixta en el de Tarragona.