FOC EN UNA VIVENDA

L'ajuntament i la subministradora es donen la culpa de la mort d'una dona gran a Reus

L'alcalde denunciarà davant fiscalia el tall de llum que va obligar l'anciana a fer servir espelmes

L'empresa al·lega que l'ajuntament no va avisar de la vulnerabilitat econòmica de la dona

icoy36284836 incendio reus pobreza energetica161114184529 / JOAN REVILLAS

icoy36284836 incendio reus pobreza energetica161114184529
L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha assegurat que la companyia Gas Natural no va avisar l’Ajuntament que havia tallat la llum a la Rosa.

/

4
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA / REUS

La dona de 81 anys morta a Reus (Baix Camp) per patir pobresa energètica hauria d’estar viva i amb electricitat si els mecanismes previstos per la llei haguessin funcionat. Però ningú, ni tan sols ella mateixa, va alertar de fins a quin punt era precària la seva situació. Malgrat que la llei 24/2015 obliga les companyies de serveis bàsics (llum, aigua i gas) a informar els serveis socials que preveuen tallar el servei per falta de pagament, la dona va passar els dos últims mesos de la seva vida a les fosques. Una espelma va provocar l’incendi que va acabar amb la seva vida dilluns a la matinada.

Era una persona vulnerable per la seva situació personal i familiar, i per la seva edat. L’atenien els serveis socials municipals de Reus des del 2013 i, des del primer trimestre del 2016, l’empresa pública Aigües de Reus es feia càrrec del rebut de l’aigua. La mateixa companyia va alertar el consistori dels impagaments i aquest va activar els mecanismes per mantenir el servei bàsic i que no creixés el deute, va informar ahir la regidora de Benestar Social, Montse Vilella (PDC).

Però malgrat que tots aquests senyals d’alerta estaven en vermell, ningú va donar la veu d’alarma. El 3 de novembre, ni 15 dies abans de l’incendi mortal, una treballadora social tenia una visita programada amb la dona, però no va arribar a celebrar-se, va relatar la regidora.

SITUACIÓ PERSONAL

Segons l’ajuntament i alguns veïns, l’anciana vivia amb la seva néta al modest pis del 2n B del carrer de Santa Anna. No obstant, aquesta familiar, de 36 anys i amb situació personal també molt complicada, viu en un altre barri de Reus, segons fonts pròximes al cas. Sí que freqüentava la casa de la seva àvia i hores abans de l’incendi fins i tot li va portar el sopar, però cap de les dues va alertar a ningú que la vivenda no tenia llum. Tampoc ho va fer Gas Natural, la companyia que l’hi subministrava fins que l’hi va tallar per impagament. Tot i que ja li pagava el rebut de l’aigua i estava atesa pels serveis socials, l’ajuntament no va saber fins abans-d’ahir que no tenia electricitat, va afirmar Vilella.

La llei catalana contra la pobresa energètica  no està suspesa pel Constitucional, si bé no té reglament, cosa que l'afebleix

D'una banda, els beneficiaris de benestar social tenen l’última paraula per decidir quines ajudes volen, va subratllar la regidora, i per l’altra, només tres empreses comercialitzadores d’electricitat informen, de forma irregular i no sistematitzada, d’abonats en risc que els tallin la llum. «Hem de millorar els protocols per desenvolupar la llei», va sostenir.

L’alcalde Carles Pellicer va demanar, davant aquest «cas clar de vulnerabilitat social», que «les companyies es posin les piles» amb urgència i va assegurar que traslladaran el cas a la fiscalia quan tinguin totes les proves del succés que encara investiguen els Mossos. I va prometre «contudència». De moment va traslladar el cas a l’Agència Catalana de l’Energia i el conseller d’Economia i Coneixement, Jordi Baiget, va anunciar l’obertura d’un expedient informatiu que dóna cinc dies a Gas Natural per presentar al·legacions o serà sancionada.

CIRCUIT D’ABONATS

L’empresa energètica també va demanar per la seva part protocols clars que ara, al seu parer, no estan sistematitzats. Des del 2014, va argumentar, hi ha un canal de comunicació directa i bidireccional amb els serveis socials de Reus que ha passat dels sis casos de vulnerabilitat als 56 el 2015 i als 88 d’aquest any. El nom de la dona que va morir dilluns no constava enlloc, al·lega la companyia i, per tant, no podia saber que entrava de ple al circuit d’abonats als quals s’ha de protegir especialment.

Carles Puigdemont

PRESIDENT DE LA GENERALITAT

Hi ha hagut un error claríssim de la companyia, que ha omès el seu deure de comunicar a l'ajuntament que tallaria la llum

A tot Catalunya, segons les xifres de Gas Natural, s’atén 9.211 abonats vulnerables de 419 municipis. La companyia es remet a una llei ambigua que no aclareix com s’ha d’avisar del risc de vulnerabilitat social.

Notícies relacionades

A diferència de la referent a vivenda, la part que afecta ka pobresa energètica de la norma catalana d’emergència social no està suspesa pel Tribunal Constitucional, si bé no té reglament. Malgrat aquesta debilitat de la llei, Carles Puigdemont, el president de la Generalitat, no va dubtar a assegurar que «hi ha hagut un error claríssim de la companyia, que ha omès el seu deure de comunicar a l’Ajuntament de Reus que tallaria la llum» a la difunta.

Partits polítics, sindicats, entitats socials i organitzacions de consumidors van reclamar mesures perquè un cas així no torni a passar. L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) va considerar que el tall de llum va ser un «clar incompliment de la llei», encara que va acusar d’inacció la Generalitat. El Síndic de Greuges ja ha obert una investigació d’ofici pel cas.