En llibertat amb càrrecs

Els dos turistes admeten la trobada sexual, però no aclareixen per què les dones estaven drogades

La jutge del cas decreta la posada en llibertat dels dos italians, amb els càrrecs d'abusos sexuals

Els investigadors van poder arrestar-los buscant un apartament turístic pròxim al punt en el qual un taxi va recollir les noies

zentauroepp48163376 barcelona sant adri  de besos tendr  un hotel de la cadena h200824150951

zentauroepp48163376 barcelona sant adri de besos tendr un hotel de la cadena h200824150951

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els dos turistes italians acusats d’haver abusat sexualment de dues dones a Barcelona la matinada del 17 d’agost han quedat en llibertat i poden tornar al seu país. Els dos sospitosos es van negar a declarar davant els Mossos d’Esquadra però sí que ho van fer al passar a disposició judicial tres dies després, defensats per advocats particulars contractats per les seves famílies. Davant la jutge de guàrdia, tots dos van admetre que hi va haver una trobada sexual amb les víctimes a l’apartament turístic que ells havien llogat però van assegurar que van ser relacions consentides i que després les van acompanyar a agafar un taxi. Però no van aclarir d’on procedeixen les restes d’un fàrmac amb benzodiazepines que van aparèixer en les anàlisis que es va practicar a les dones i que elles no van prendre voluntàriament, segons fonts consultades per EL PERIÓDICO. 

Comptar amb un informe toxicològic que certifica la presència de les benzodiazepines és «altament infreqüent», remarquen tant fonts policials com l’advocada Ester García, que afegeix que en els casos que ha portat de ‘submissió química’ –ús de substàncies psicoactives per anul·lar la voluntat de la víctima i abusar sexualment d’aquesta– mai ha aconseguit un certificat mèdic que acrediti que van ser drogades perquè les restes ja han desaparegut de l’organisme al realitzar les anàlisis de sang o orina. «Les condemnes s’han basat en el testimoni de l’afectada, la descripció dels símptomes o en el relat de les amigues que van presenciar que es comportava d’una manera estranya». 

Les benzodiazepines són medicaments, com el diazepam o el valium, que s’utilitzen per sedar. Barrejats amb l’alcohol, un altre depressor del sistema nerviós, es potencien molt els seus efectes, explica Claudio Vidal, del programa Energy Control (ABD). És, després de l’alcohol, la segona substància més utilitzada per abusadors «premeditats», remarca Vidal, aquells que droguen la seva víctima de manera planificada. Aquest tècnic recorda que en tres de cada quatre casos, la submissió química la duen a terme abusadors «oportunistes», aquells que s’aprofiten de l’estat en el qual es troben les víctimes que han pres les drogues voluntàriament. Vidal demana que es prenguin precaucions tenint en compte els casos més freqüents «i no els més mediàtics». I sobre l’ús de l’‘escopolamina’ aclareix que es tracta d’un «mite» que no apareix corroborat «per les dades». 

En llibertat amb càrrecs 

La jutge ha deixat en llibertat els dos sospitosos d’aquest últim cas amb els càrrecs d’abusos sexuals i ha decretat mesures cautelars que dictaminen que no poden sortir de l’espai Schengen –tornant a Itàlia no l’incompleixen–, han d’estar a disposició del jutge d’instrucció 24 «cada vegada que siguin requerits» i que cap dels dos pot mirar de contactar o acostar-se físicament a les víctimes.

Els sospitosos tenen 23 anys i van conèixer les víctimes en una discoteca de Sant Adrià de Besòs el 16 d’agost. L’endemà, totes dues es van despertar al seu domicili sense saber com havien tornat a casa i amb imatges borroses al cap en les quals apareixien despullades i davant els joves italians. Al parlar-lo entre elles es van adonar que havien ‘somiat’ el mateix i van acudir a un centre hospitalari. Les anàlisis de tòxics van trobar restes d’un fàrmac amb benzodiazepines, un psicòtrop que s’utilitza per combatre l’ansietat, l’insomni o com a relaxant muscular. Cap de les dues havia pres conscientment cap fàrmac. Van denunciar els fets.

La Unitat de Investigació del districte de l’Eixample va assumir la tasca de localitzar els dos sospitosos italians. Les víctimes recordaven el nom d’ells i, a través de les xarxes socials, van aconseguir identificar-los. Van entregar als agents una altra pista de gran utilitat: al telèfon d’una d’elles constava que per tornar fins a casa havien utilitzat un aplicació de taxis. El servei detallava en quin punt havien pujat al vehicle, un carrer de l’Eixample. 

Els investigadors es van desplaçar al lloc indicat per aquesta aplicació i amb el nom i fotografia dels sospitosos –gràcies als seus perfils de les xarxes socials– van començar a buscar pisos turístics pròxims al lloc de recollida del taxi. N’hi havia uns quants. En un, el propietari d’un ‘airbnb’ va confirmar que allotjava uns joves italians i que la reserva estava a nom d’un dels dos sospitosos. El propietari va col·laborar i va citar els dos nois –que es trobaven fora en aquell instant– a l’apartament. A l’arribar, els Mossos els van arrestar. 

Sense explicació sobre la droga 

Notícies relacionades

Els dos joves van ingressar als calabossos de la comissaria de les Corts després de negar-se a declarar davant els investigadors. Van mantenir la boca tancada durant les 72 hores d’arrest policial. El dia 20 van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció núm. 10, de guàrdia. Mentrestant, les respectives famílies es van mobilitzar des d’Itàlia i van contractar advocats. 

Davant la jutge els acusats sí que van declarar. Van admetre haver mantingut una trobada sexual amb les dues dones denunciants, però van remarcar que va ser «consentida». Les defenses dels dos van mantenir en la vista que els dos acusats aquella nit van acompanyar les víctimes fins al taxi que les va traslladar als seus domicilis i que existeixen gravacions de les càmeres de seguretat de l’edifici que recolzaran aquest fet. No van oferir cap explicació sobre com les dones van ser drogades.