Violència masclista

Una dona maltractada: "Vaig arribar al jutjat suplicant ajuda i vaig sortir-ne imputada"

Associacions de dones denuncien casos de maltractament judicial a les víctimes

Declaracions d’Isabel López, una víctima de maltractament a qui el temps va donar la raó amb la condemna del seu agressor. / EFE VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

"Vaig arribar al jutjat destrossada i suplicant ajuda i vaig sortir-ne imputada i amb una ordre d'allunyament sobre el meu nadó de 18 mesos", assegura Isabel López, una víctima de maltractament a qui el temps li va donar la raó amb la condemna del seu agressor, però li queda l'angoixa d'"haver condemnat la seva filla". Ell va utilitzar l'estratègia de la doble denúncia i va presentar un comunicat de lesions contra ella per unes aranyades.

Les principals organitzacions de dones, com la Federació de Dones Progressistes, la Fundació Dones i Themis, han denunciat aquest dilluns casos de maltractament i assetjament judicial a víctimes de violència masclista, que no són fets aïllats, sinó "excessivament freqüents".

La Isabel ha presentat aquest dilluns, amb el suport d'aquestes organitzacions, una queixa formal davant la Comissió Disciplinària del Consell del Poder Judicial perquè analitzi l'actuació del jutge que va estudiar el seu cas, la titular del jutjat número 1 d'Arganda del Rey (Madrid).

"Soc una supervivent i de 'motu propio' he decidit morir dreta, que seguir de genolls", ha explicat en una roda de premsa, recolzada per les principals organitzacions de dones que han anunciat la intenció de recolzar i traslladar a l'òrgan de govern dels jutges cada cas en què la dona se senti maltractada pels operadors de justícia.

Notícies relacionades

"S'insisteix que han de denunciar i després no reben la resposta que esperen per part dels jutjats", ha explicat Yolanda Besteiro, de la Federació de Dones Progressistes.

Des de Themis, la seva presidenta, Amalia Fernández, ha dit que en molts jutjats a les dones se'ls demana "anar al gra" i se'ls obliga a "cenyir el seu relat a l'última agressió, cosa que afecta" que s'avaluï el context de violència.