Grans històries que ens conviden a viatjar per Catalunya

Grans històries que ens conviden a viatjar per Catalunya
5
Es llegeix en minuts

Els continguts audiovisuals tenen la capacitat de fer que els espectadors viatgin a qualsevol lloc sense haver de sortir de casa. Segons un estudi de Netflix, les sèries i pel·lícules que veiem ens inspiren connexions amb altres cultures. De fet, els membres d’aquesta plataforma que han reproduït produccions del nostre país es mostren, de mitjana, un 46% més interessats en el territori que els que no les han vist.

Catalunya és el plató de grans històries que ens inspiren a visitar-la, a descobrir i explotar els emblemàtics llocs que han sigut escenaris de les nostres pel·lícules i sèries favorites. Per celebrar el Dia Internacional del Turisme, et convidem a viatjar a través de la pantalla amb set continguts de Netflix amb localitzacions a Catalunya. ¡Segur que et donaran bones idees per a la teva pròxima escapada!

1. El Inocente

1. El InocenteBasat en el ‘best-seller’ homònim del novaiorquès Harlan Coben, aquest ‘thriller’ protagonitzat per Mario Casas gira entorn d’una mort accidental, que arrossega el personatge principal a viure experiències no menys que intrigants. Després de trobar l’amor i deixar el passat enrere per començar una vida nova, reneixen els fantasmes que havien estat amagats durant tant temps i torna el malson.

La sèrie ha sigut gravada íntegrament a Catalunya. En els seus vuit capítols podem veure Mario Casas recórrer la capital catalana, i també llocs tan emblemàtics com Girona o Lloret de Mar, conegut per les cales amagades i l’ambient festiu.

2. Hache

2. HacheAquesta sèrie, inspirada en la Barcelona dels anys 60, narra la història de l’Helena, interpretada per Adriana Ugarte, que en la seva lluita per sobreviure, conquereix Malpica, un perillós traficant d’heroïna i cap d’una banda mafiosa. A poc a poc, va ascendint en l’organització fins a aconseguir portar el control del tràfic de la droga més cotitzada de la capital en aquella època.

La primera de les temporades té com a protagonista absoluta Barcelona, on l’Helena recorre els punts més emblemàtics de la ciutat. Així mateix, al llarg de la sèrie veiem els personatges passejant per barris històrics de la capital catalana, com el Raval. A més, la ciutat de Tarragona també va ser l’escenari d’algunes de les seqüències. Concretament, al llarg de la producció podem trobar escenes en l’anomenat moll de Reus, ubicat al port tarragoní.

3. Tres metros sobre el cielo

3. Tres metros sobre el cieloÉs una de les pel·lícules que han marcat més l’adolescència de molta joventut espanyola. Aquesta història d’amor gairebé impossible, a més, va donar a conèixer de forma mediàtica els ja consolidats actors Mario Casas i María Valverde. Basat en el best-seller de l’escriptor italià Federico Moccia, aquest film està gravat majoritàriament a la ciutat de Barcelona. Als seus fotogrames podem veure-hi escenes que transcorren en llocs tan reconeixibles com el parc de la Ciutadella, la discoteca Razzmataz o el bonic mirador de Torre Baró.

No obstant, la pel·lícula també repassa alguns emblemàtics llocs de les costes catalanes. Concretament, les boniques platges de Mataró, Teià i Santa Cristina d’Aro serveixen d’escenari per als moments més romàntics de la parella.

 

4. L’església del Mar

4. L’església del MarEls fans de les sèries històriques segur que coneixen L’església del Mar. Aquesta producció repassa la vida del serf Arnau Estanyol, (interpretat per Aitor Luna) que, després d’un esforç inimaginable, aconsegueix ascendir en l’escala social i convertir-se en un home lliure.

Com el mateix nom de la sèrie indica, part de l’argument es basa en la construcció de l’església Santa María del Mar a Barcelona, durant el segle XIV i sota la Corona d’Aragó. L’interior de l’històric edifici de la ciutat és, per descomptat, un dels protagonistes de la producció.

No obstant, la sèrie també s’allunya de la capital catalana per desplaçar-se a Tarragona i, més específicament, a la platja de Tamarit. Allà s’hi van gravar totes les escenes marítimes de la sèrie. Com a anècdota, el famós castell que decora la platja va haver de ser esborrat informàticament per a la producció. 

 

5. Todo sobre mi madre

5. Todo sobre mi madreSi hem d’anomenar una pel·lícula mítica que hagi sigut gravada a Catalunya, aquesta és, sens dubte, Todo sobre mi madre, de Pedro Almodóvar. I no ho diem nosaltres, les mateixes dades ens ho indiquen. Aquest drama que recorre la vida d’una mare que acaba de perdre el fill i que decideix mudar-se a Barcelona va obtenir més de 50 premis, entre els quals destaca l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa.

Quant a l’ambientació, Almodóvar va escollir alguns dels llocs més emblemàtics de la capital catalana. Destaca, per exemple, la seqüència on la Manuela (interpretada per Cecilia Roth) passa per davant de la Sagrada Família; quan amb l’Agrado (Antonia San Juan) passegen de la mà a prop del Palau de la Música, o també el moment en què la mateixa protagonista recorre amb taxi el monument de Colom.

 

6. 100 metros

6. 100 metrosAtenció als més sensibles perquè aquesta pel·lícula us emocionarà. Està protagonitzada per l’aclamat còmic espanyol Dani Rovira, que interpreta el Ramón, un jove en la trentena que és diagnosticat d’esclerosi múltiple. Amb la incansable ajuda del seu sogre (Karra Elejalde), decidirà entrenar-se per a una ironman, una sèrie de carreres de triatló.

La pel·lícula està gravada, en gran part, a Barcelona. D’entre les seqüències destaca l’emotiu diàleg entre els protagonistes al passeig de Sant Joan, o els moments d’entrenament a l’avinguda Diagonal i a Montjuïc. Però, més enllà de Barcelona, al film també hi apareix Calella, l’encantador poble gironí on el Ramon desenvolupa el triatló. Ara bé, si a la pel·lícula hi ha un paisatge que esglaia, aquest és el de Tavertet, un petit municipi de la comarca d’Osona famós pel seu enorme penya-segat. 

7. Ocho apellidos catalanes

7. Ocho apellidos catalanesLa seqüela d’‘Ocho apellidos vascos’ va ser la pel·lícula més taquillera a Espanya l’any 2019. El film, dirigit per Emilio Martínez-Lázaro i protagonitzat pels famosíssims Dani Rovira i Clara Lago, repassa una història d’amor entre un andalús i una basca en què, al seu torn, s’immisceix un català (Berto Romero).

Notícies relacionades

Aquest èxit immediat de la comèdia espanyola, tot i que compta amb escenes gravades al País Basc i Andalusia, centra pràcticament tot el focus a la província de Girona. Destaca sobre manera el bonic poble del Baix Empordà, Monells, que és Patrimoni Cultural Europeu. Concretament, seva és la plaça on es desenvolupen gran part de les trames de la pel·lícula.

Tot i així, aquest no és l’únic poble amb encant pel qual passegen Rovira i companyia. Llagostera, Vulpellac, Palafrugell i fins i tot la ciutat de Girona són també escenaris d’aquesta comèdia.