EL CAMP DEL SUD-OEST DE FRANÇA

Explorar la seva veritable naturalesa

La dolça França sempre ens captiva. Però de vegades busquem molt lluny el que tenim molt a prop. I això és el que ocorre amb el sud-oest de França, a la regió d’Occitània.

Una destinació pròxima que ens ofereix tot el que podem demanar a un territori que cultiva com cap altre l’art del bon viure: natura, espais oberts, bona gastronomia, excel·lents vins, història, patrimoni, ciutats de talla humana, disfrutar d’experiències úniques... ¡Visca l’‘slow tourism’!

Explorar la seva veritable naturalesa
5
Es llegeix en minuts

DISFRUTAR COM UN PEIX A L’AIGUA

Al voltant de la ciutat de Tolosa, en un radi d’un centenar de quilòmetres, trobem totes les opcions per a unes vacances en família, en parella o amb amics en plena natura, però sense renunciar a un patrimoni excels. És un territori ric en aigua, gràcies a l’imponent Garona i a altres rius, com el Tarn, el Gers, l’Avairon o el Baïse. És tan gran la seva empremta que donen nom a diversos departaments: Haute-Garonne, Gers, Tarn-et-Garonne o Tarn. Al seu pas trobem llacs, zones lúdiques adaptades per al bany en plena natura, moltes opcions de piragüisme i de recorreguts de senderisme, amb bicicleta o a cavall. Un bon lloc per passejar o navegar pel Canal dels dos Mars és el departament del Tarn-et-Garonne. I a més estan els canals, que poden navegar-se amb petits barcos que es tripulen sense necessitat de carnet, com en el riu Baïse. Es poden recórrer en bici o a peu, seguint els antics camins de sirga, sota l’ombra dels plàtans que donen frescor a l’estiu. El més famós és el canal de Midi, que és patrimoni de la humanitat. Les seves fonts es troben al Tarn, concretament a la Muntanya Negra i es poden visitar. La Rigole (sèquia) de Riquet capta les aigües de la muntanya i al pròxim poble de Les Cammazes sorprèn la ‘voûte’ (volta) de Vauban, situada a 594 metres d’altitud, un veritable aqüeducte subterrani que pot explorar-se. 

Però al sud-oest hi ha altres canals, potser no tan coneguts, com el Canal dels dos Mars, que enllaça el Mediterrani amb l’Atlàntic a través del canal de Midi i la seva prolongació, de Tolosa cap a Bordeus. Un bon lloc per passejar o navegar pel Canal dels dos Mars és el departament del Tarn-et-Garonne. 

SENDERISME PER A TOTS La natura es disfruta per tot arreu en aquest territori. I una de les millors opcions és fer senderisme. Les possibilitats són enormes, ja que hi ha una gran oferta i moltes propostes d’itineraris perfectament senyalitzats. El Tarn, per exemple, proposa més de 6.000 km de senders abalisats amb tots els relleus imaginables, de la plana a les muntanyes, colls i valls i aptes per a tota mena de caminants, des de les famílies als que busquen els senders més exigents. La Via Verda (Albi-Castres) dels Drets de l’Home travessa el departament del Tarn de nord a sud, com el GR-36. Altres bons exemples són la Via Garona (GR-86), a l’Haute-Garonne i la carretera eqüestre de d’Artagnan o la ruta ciclista de la vall del riu Baïse (V82) al Gers. I en un any Xacobeo no hem d’oblidar que hi ha diversos recorreguts que segueixen els diferents camins de Santiago que recorren el sud-oest de França. 

Però sense cap dubte, una de les millors opcions és fer senderisme per les vinyes. Tota la zona és molt rica en vinyes i molts viticultors estan compromesos amb la certificació Vignobles & Découvertes, una marca que proposa una oferta completa de productes turístics, des d’allotjament i restauració fins a visita de cellers, museus, participar en festes, etc., cosa que permet als visitants organitzar perfectament la seva estada. Quant als vins, cal saber que hi ha una oferta molt exclusiva, perquè hi ha una sèrie de raïm únic i típic de la zona. La vinya de Gaillac és una de les més antigues de França i el seu DO s’escampa per 73 municipis, bàsicament pel Tarn. Per la seva part, la petita vinya de Fronton, que té en el seu raïm autòcton négrette la seva originalitat més gran, s’estén sobre una vintena de municipis entre Tolosa (Haute-Garonne) i Montauban (Tarn-et-Garonne), i ofereix uns magnífics vins negres amb DO. També al Tarn-et-Garonne ens esperen altres sorpreses: el raïm chasselas de Moissac, que ofereix magnífics sucs i aperitius. Una mica més cap a l’oest, en el departament del Gers, cor de la Gascunya, trobem els vins Côtes de Gascogne i vins únics que van des de l’aperitiu (Floc de Gascogne) fins al digestiu, amb vins com el Madiran, Saint Mont o Pacherenc du Vic Bilh. Però el que resplendeix al Gers és l’Armanyac, un aiguardent amb una llarga història que té a l’hivern (entre novembre i gener) el seu moment estel·lar amb les festes de la destil·lació. Recórrer la ruta de l’Armanyac és una opció molt recomanable.

Notícies relacionades

CIUTATS I POBLES MEDIEVALS La llarga història d’Occitània i del sud-oest de França pot seguir-se també a través de les seves ciutats. Tolosa és la veritable capital regional, amb una àmplia oferta lúdica en família (Cité de l’Espace i museu de l’aviació, Aeroscopia), el seu ambient festiu (és una de les ciutats de França amb més població d’origen espanyol) que té el seu epicentre als molls de la Garona, la seva gastronomia i el seu extens patrimoni. Però a la seva vora trobem les altres capitals departamentals: Albi (Tarn), Montauban (Tarn-et-Garonne) i Auch (Gers). Són ciutats petites, que mereixen passejar-se amb la calma que desprenen. I visitar el seu extens patrimoni: les catedrals d’Albi i Auch són patrimoni de la humanitat en el títol dels camins de Santiago, com la basílica romànica de Saint-Sernin a Tolosa. Altres joies degudes a la història dels camins de Santiago i que també són patrimoni de la Unesco són el claustre i el timpà romànics de Moissac (Tarn-et-Garonne), la col·legiata de La Romieu (Gers), la catedral de Saint-Bertrand-de-Comminges i la basílica de Saint-Just-de-Valcabrère (Haute-Garonne) o la col·legiata de Notre-Dame-du-Burg a Rabastens (Tarn), amb uns espectaculars frescos perfectament conservats.

Un altre dels encants de la zona és recórrer les seves bastides i altres pobles medievals, que tenen un encant molt especial. La ruta pot ser molt extensa, però hi ha parades obligades, com la de Cordes-sur-Ciel i Réalmont amb el seu mercat dels dimecres (Tarn); Lauzerte i Bruniquel (Tarn-et-Garonne); Lectoure i Fourcès (Gers); Rieux-Volvestre i Saint-Félix Lauragais (Haute-Garonne)… La llista és molt llarga i el millor és que cada un traci el seu propi itinerari, sempre sabent que alguns d’aquests pobles estan considerats entre els més bonics de França. I que en ells podran degustar l’excel·lent gastronomia que ofereixen i comprar els productes autòctons amb indicació geogràfica protegida.