Ciència

L’esquizofrènia, el parkinson i l’autisme començarien ja al ventre matern

Una investigació situa l’origen de malalties neuropsiquiàtriques, com el trastorn bipolar o la depressió, i de patologies neurodegeneratives com l’Alzheimer i el Parkinson, en estadis «molt inicials» de la formació del cervell

L’esquizofrènia, el parkinson i l’autisme començarien ja al ventre matern
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un grup d’investigadors ha comprovat que l’acció de determinats gens sobre les cèl·lules precursores de la formació del cervell del fetus pot ser l’origen de malalties neuropsiquiàtriques, com l’autisme o el trastorn bipolar. Són les conclusions d’un estudi d’investigadors de l’Hospital del Mar i de la Universitat Yale, als Estats Units, que publica la revista ‘Nature Communications’. El treball, elaborat a partir de la simulació de la funció de 3.000 gens, obre una finestra per entendre l’origen d’aquestes malalties i desenvolupar oportunitats de tractament a través de la teràpia gènica, ha informat l’Hospital del Mar en un comunicat aquest divendres.

Trastorn bipolar o depressió

La investigació situa l’origen d’algunes malalties neuropsiquiàtriques, com és el cas de l’autisme, el trastorn bipolar o la depressió, i de determinades patologies neurodegeneratives, com l’Alzheimer i el Parkinson, en estadis molt inicials de la formació del cervell al fetus, abans del que s’havia reconegut fins ara.

Per arribar a aquesta conclusió, els investigadors han estudiat un llistat de prop de 3.000 gens vinculats amb malalties neuropsiquiàtriques, patologies neurodegeneratives i malformacions corticals, i han simulat l’efecte de la seva alteració a les cèl·lules involucrades en el desenvolupament del cervell.

En l’estudi, s’han pogut simular xarxes de regulació específiques de cada tipus de cèl·lula involucrada en el desenvolupament del cervell, per veure com l’activació o desactivació dels gens analitzats i vinculats a diverses malalties cerebrals afectaven les cèl·lules progenitores als seus diferents estadis.

Pes en les alteracions

Notícies relacionades

Així van poder veure el pes del paper de cada un d’ells en l’aparició de les alteracions que donen origen a diverses malalties. El llistat va des de la microcefàlia i la hidrocefàlia a l’autisme, la depressió, el trastorn bipolar, l’anorèxia o l’esquizofrènia, però també inclou l’Alzheimer i el Parkinson. Hi ha gens implicats en les fases més primerenques del desenvolupament del cervell.

Els resultats indiquen que, durant les fases inicials del desenvolupament fetal, molts d’aquests gens ja són funcionals a les cèl·lules mare –les progenitores que construeixen el cervell–, de manera que participen en la creació de les neurones. Segons els investigadors, entendre aquests mecanismes, el paper de cada gen en cada malaltia, pot ajudar a desenvolupar teràpies dirigides que actuïn sobre ells, obrint oportunitats per a la teràpia gènica i tractaments personalitzats.