Salut pública

Catalunya crea el primer banc públic de microbiota fecal

Aquest model col·laboratiu entre centres permetrà el trasplantament d’excrements en 200 pacients cada any per tractar infeccions intestinals greus.

Les vies d’administració de la teràpia són l’oral i la colonoscòpia

Catalunya crea el primer banc públic de microbiota fecal
2
Es llegeix en minuts
Paula Ortega

El Departament de Salut ha posat en marxa el primer banc públic de microbiota fecal de l’Estat. Es tracta d’una iniciativa pionera que pretén trencar amb els tabús existents i estendre aquest tractament innovador a tots els centres del sistema sanitari públic català (Siscat). Lideren l’aposta els hospitals de Bellvitge i el Clínic juntament amb el Banc de Sang i Teixits (BST) i l’Organització Catalana de Trasplantaments (Ocatt). Els seus impulsors van defensar ahir l’eficàcia de la teràpia en pacients amb infeccions recurrents pel bacteri Clostridioides difficile i van apuntar que en el 90% dels casos evita recaigudes. La iniciativa també obre la porta a promoure la investigació i a aplicar el tractament en altres patologies com alguns càncers i trastorns metabòlics.

Ara per ara, el trasplantament d’excrements només es fa servir en pacients amb infeccions recurrents originades pel bacteri Clostridioides difficile, una afectació intestinal greu sovint associada a l’ús d’antibiòtics i que pot provocar diarrees persistents, deshidratació i fins i tot posar en risc la vida del pacient. Actualment, fins a un 25% dels casos recauen després del primer tractament amb antibiòtics convencionals i, d’aquests casos, el 40% experimenten una segona recaiguda. Jordi Guardiola, cap del Servei d’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari de Bellvitge, va afirmar que "l’administració de microbiota fecal té un èxit extraordinari en aquests pacients, ja que més del 90% que reben un trasplantament es curen" en el primer tractament. En el cas d’un segon trasplantament, la taxa arriba al 100%. Guardiola també va assenyalar que prop de 200 persones es podran beneficiar del tractament gràcies al nou banc i que n’estan "contents i orgullosos" perquè poques vegades aconsegueixen curar els pacients amb aquestes unes dades tan satisfactòries.

Bellvitge i Clínic

Notícies relacionades

El projecte va començar de la mà de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital Clínic, on, des de l’any 2014, s’han portat a terme 171 trasplantaments de microbiota fecal (TMF). A Bellvitge s’han fet un total de 116 TMF i, des de l’any 2018, al Clínic se n’han portat a terme 55 més. El tractament consisteix a administrar microbiota intestinal procedent d’un donant sa amb l’objectiu de restaurar l’equilibri de la microbiota del pacient. Les principals vies d’administració són d’una banda l’oral, amb càpsules liofilitzades de microbiota fecal (el 67,8%), i de l’altra la colonoscòpia (el 32,1%).

Ignasi Carrasco, director de l’Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut, va explicar que aquests dos centres sanitaris es van aliar per presentar la idea de crear un banc de microbiota català en una convocatòria de projectes impulsada per la conselleria. La iniciativa va ser una de les 181 seleccionades per rebre ajudes valorades en 60 milions d’euros fins al 2026. En aquesta línia, va defensar que aquesta innovació "fa arribar una prestació per curar una malaltia no gaire comuna, però té moltes dificultats per resoldre’s, i acosta aquest tractament a tots els ciutadans de Catalunya independentment d’on estiguin".