Catalunya tancarà més de la meitat dels abocadors en 10 anys
El pla d’infraestructures de residus del Govern preveu reduir aquestes plantes dràsticament a canvi de reciclar més i augmentar les deixalles incinerades.
El Govern vol obrir 500 nous punts verds de fàcil accés per als ciutadans

Residus en un abocador.
Catalunya es proposa generar menys residus, reciclar més i reduir a la mínima expressió el nombre d’abocadors, en els quals en l’actualitat acaba més del 30% dels residus municipals. A canvi, s’augmentarà lleugerament la quantitat d’escombraries incinerades. En concret, segons la proposta del Govern que EL PERIÓDICO ja va avançar setmanes enrere, la gestió dels residus municipals es distribuirà així el 2035: el reciclatge creixerà del 40,3% al 65%, les escombraries que acabin en abocadors es reduiran del 31,7% al 10% i els residus incinerats augmentaran del 19% al 25% (com a màxim).
Aquest és el full de ruta recollit en el Pla Territorial Sectorial d’Infraestructures de Prevenció i Tractament de Residus (PINFRECAT) que avui ja està en fase d’exposició pública, pendent de les possibles al·legacions que es presentin. "El repte és majúscul i en som conscients, però hem d’aconseguir assolir aquestes xifres", explica la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque. El més complicat és aconseguir que només un 10% dels residus municipals acabin en abocadors.
Per fer-ho realitat, el Govern es proposa tancar més de la meitat dels abocadors existents. Es passarà de 25 dipòsits controlats a 12. Es clausuraran el de Berga, Beuda, Banyoles, Solius, Lloret de Mar, l’Espluga de Francolí, Bellver de Cerdanya, la Granadella, les Borges Blanques, Castellnou de Seana, Balaguer, Cervera i Tàrrega. La idea, en un futur, és disposar de menys centres d’aquest tipus, però més grans.
En paral·lel a aquest tancament progressiu d’abocadors, es posaran en marxa altres infraestructures necessàries per canviar el model actual i avançar cap al sistema que dibuixa la conselleria. En concret, es construiran dues noves plantes per als residus orgànics (a Girona i Barcelona) i set estacions per tractar la fracció de rebuig. A més, s’ampliaran i milloraran plantes ja existents. El Govern també impulsarà la creació de centres de recollida i transferència, en una política de gestió de residus que l’Executiu qualifica de "proximitat". "Aquests punts de transferència consisteixen en llocs en els quals les escombraries es traslladen a camions més grans per després tractar-les en altres centres", detalla Paneque.
Quatre incineradores
Quant a l’augment de la incineració de residus municipals, que pot pujar fins al 25%, el Govern assegura que no es necessitaran noves plantes. La de Sant Adrià de Besòs (Tersa) continuarà funcionant. Les de Tarragona, Mataró i Girona es poden "millorar" o "ampliar" per poder valoritzar energèticament 120.000 tones més de residus. "Preveiem assolir els objectius amb aquestes quatre incineradores", diu Paneque de cara a la pròxima dècada.
La consellera remarca que molts països europeus avançats en matèria de residus incineren més del 50% de les deixalles municipals. Així doncs, veu "assumible" aquest límit del 25%. Una altra clau és potenciar la "preparació" (un tractament previ) dels residus abans que es traslladin a un abocador controlat. Ara, un 25% dels residus no passen per aquest procés i van directament al dipòsit. L’horitzó és que les escombraries rebin aquest tractament el 2035.
Notícies relacionadesFa 25 anys, una de les grans apostes van ser els punts verds, que ja formen part de l’ecosistema del model de recollida. Però sovint se situen als afores dels municipis i els ciutadans no sempre hi acudeixen. Per donar resposta a una nova necessitat, el Govern pretén inaugurar 500 establiments que s’anomenaran "centres de recursos". "Seran llocs als quals la gent podrà arribar caminant i que apostaran per la reparació i la reutilització", precisa Paneque.
Els veïns podran entregar objectes que ja no vulguin utilitzar i aquests centres s’encarregaran de buscar la fórmula per allargar-ne la vida. Poden ser llibres, roba o aparells electrònics, per exemple. En els pròxims mesos, el Govern presentarà la seva proposta de llei de prevenció de residus, que haurà de realitzar un llarg tràmit parlamentari. "Preferim no esperar a la llei per tirar endavant el pla d’infraestructures i així acostar-nos als objectius de tancament d’abocadors i la seva consegüent reducció d’emissions", afirma Paneque. El sector ecologista veu la proposta amb bons ulls.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- TELEVISIÓ I MAS ¿Substitut? El pitjor possible
- Barcelona, protagonista La Central obre la seva nova llibreria a Consell de Cent
- Mundial de MotoGP Marc Márquez aconsegueix que els rivals el vegin imbatible
- La ronda francesa Sense Juan Ayuso no hi ha paradís al Tour
- Waterpolo Espanya s’ensorra davant Hongria i lluitarà pel bronze contra els EUA