Parla un exalumne i professor
Abusos a la UB: «El cas de Ramón Flecha és el més greu en una universitat, hi podria haver més de 40 víctimes»
Àlex Caramé, doctor a la facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona, retrata el presumpte calvari que el catedràtic ara assenyalat va fer passar molts alumnes
Catorze universitàries acusen un catedràtic de la UB d’abús sexual
¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?

Aula de la Universitat de Barcelona (UB). /
«No és senzill el pas que han fet 14 dones a l’acusar el catedràtic Ramón Flecha. Tenen molta càrrega a la seva esquena i han patit una destrossa enorme durant molts anys. Estem davant d’una cosa molt espinosa. Presumptament, és el cas més greu d’abús de poder i abús sexual en una universitat». Amb aquestes paraules, el professor Álex Caramé, doctor a la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona (UB), retrata a EL PERIÓDICO el calvari que presumptament Flecha va fer passar a molts i moltes alumnes, ell inclòs, mentre liderava el grup d’investigació CREA, que des del 2020 ja no està adscrit a la UB. «Ara han fet el pas d’acusar el catedràtic 14 dones. Però en realitat, parlem de moltes més presumptes víctimes d’abús de poder. Unes 40 o 50 al llarg de 30 anys», resumeix Caramé.
«Parlem de moltes més presumptes víctimes d’abús de poder. Unes 40 o 50 al llarg de 30 anys»
Doctor a la Facultat d’Educació de la UB
El catedràtic emèrit Flecha –de 73 anys, amb parella i tres fills– va impartir classes a les facultats d’Educació i Sociologia de la UB, on també assessorava alumnes que estaven immersos en la tesi doctoral. El 1991 va ser un dels docents que va impulsar CREA (Centre d’Investigació en Educació d’Adults). Posteriorment va modificar el seu nom per incloure altres etapes educatives i línies d’investigació i va passar a denominar-se Comunitat d’Investigació sobre Excel·lència per a Tots. El grup d’investigació tenia un projecte estrella: les comunitats d’aprenentatge i com superar les desigualtats per assolir l’èxit educatiu. La filla gran de Flecha (en té dos més, molt més petits) va formar part de CREA tot i que ara no hi apareix de manera oficial. Flecha, explica Caramé, va aconseguir anar arraconant la resta de docents i va acaparar tot el poder dins del grup d’investigació.
Denúncia
El 2004 hi va haver una denúncia interna, una de les dues interposades contra CREA (l’altra va ser el 2016; totes dues es van elevar a Fiscalia però van quedar arxivades). Després del primer requeriment, Flecha i el seu equip «van elaborar una estratègia de defensa i es van convertir en experts en violència de gènere», explica el docent de la UB. Flecha s’autodefineix en el seu perfil de xarxes socials com a «científic número u en violència de gènere» i va arribar a ser un dels impulsors del # MeToo a la universitat.
«Cap se sentia atreta per ell. Flecha insistia i destrossava. S’acostava a alumnes i els assegurava que els podia ajudar. Volia que li expliquessin intimitats personals i ell capgirava aquest relat i resignificava el seu passat»
En declaracions a aquest diari, Flecha afirma que l’acusació de les 14 dones és un acte de venjança , ja que ell ha acompanyat al llarg de la seva trajectòria professional moltes víctimes d’assetjament. Segons la seva versió, els agressors d’aquestes víctimes que ell va ajudar al seu dia són ara els que dirigeixen «aquestes campanyes» en contra seu.
«Sempre que he recolzat una víctima [d’assetjament sexual a la universitat], els i les agressores m’han amenaçat que em destruirien inventant-se tot el que fos necessari per fer-ho», ha assegurat a aquest diari. A Twitter ha escrit el missatge següent: «Per molt que calumniïn als que recolzem les seves víctimes, la seva violència aïlladora mai aconseguirà que les deixem aïllades. I ho dic també avui que una víctima a qui tant vaig recolzar ha muntat una campanya perquè no vaig voler col·laborar a encobrir un sacerdot ortodox».
Caramé, que en aquella època era estudiant de Sociologia a la UB, va aconseguir entrar a CREA després d’obtenir una beca oferta per Flecha, que manejava molts projectes universitaris. El llavors estudiant va començar a escoltar per part de les seves companyes de grau relats molt foscos i tèrbols. «M’explicaven que havien tingut alguna cosa amb ell», relata. ¿Potser van patir abús sexual? «L’únic que et puc dir és que cap se sentia atreta per ell. Flecha insistia i destrossava. S’acostava a alumnes i els assegurava que els podia ajudar. Volia que li expliquessin intimitats personals i ell capgirava aquest relat i resignificava el seu passat», revela el doctor en Educació.
«No t’obres»
Aquest entabanament també el va patir Caramé. Segons el seu relat, Flecha, que se sentia perfecte i tenia un alt concepte de si mateix, li parlava de la necessitat d’una transformació personal per transformar la societat. «No t’obres, no et deixes ajudar», li insistia el catedràtic emèrit, que, per recolzar les seves teories, sempre estava traient a col·lació paraules com «evidència, estudi científic i ciència». «Així aconseguia tenir la gent a les seves mans. Era l’exemple perfecte d’una manipulació», afegeix el docent, que deixa clar que el catedràtic mai va abusar sexualment d’ell.
«Tenia un control absolut de la vida de les persones que formaven CREA. Era l’exemple perfecte d’una manipulació»
Un temps, Caramé es va cansar de l’actitud del líder de CREA i va començar a enfrontar-se amb ell. «Em va acusar de tenir problemes personals», explica. «¿Quins problemes tinc jo? A veure, explica’mels», el va desafiar. El catedràtic el va acusar de tenir conflictes sentimentals. «¿Potser ets el doctor Amor?», li va deixar anar amb ironia. A Flecha no li va agradar gens la seva actitud i va començar a apartar-lo del grup. Molts companys i companyes de CREA van retirar la salutació al llavors estudiant. Flecha tenia un «control absolut de la vida de les persones que formaven CREA». No amb tots es comportava d’aquesta manera, però sí amb moltes i molts. Fart de la manipulació, Caramé va anunciar el 2002 la seva intenció de deixar CREA, on va estar uns 15 mesos. El grup va patir un degoteig d’abandonaments. Segons RTVE.es, una vintena de dones han sortit de la comunitat investigadora des del 2024.
Valentia
El professor de la UB aplaudeix la valentia de les 14 dones que s’han atrevit a explicar el seu calvari en una carta dirigida al rector de la UB, Joan Guàrdia, en la qual no revelen la seva identitat però sí el sofriment viscut des de fa uns 20 anys, quan eren estudiants, becàries, investigadores i doctorandes, en mans de Ramón Flecha en «un context de clara desigualtat jeràrquica». La informació, publicada aquest dimecres per RTVE i confirmada per aquest diari, ha provocat un remolí al campus.
Tot just llegir la carta del despatx d’advocades, el màxim responsable de la universitat la va enviar als serveis jurídics, que es van posar en contacte amb les lletrades, a les quals van assegurar que la UB té tota la voluntat per col·laborar, però que sense conèixer el nom de les víctimes resulta complicat, per no dir impossible, ajudar-les. Els advocats de la UB van animar les dones a acudir presencialment a la facultat i denunciar els fets a la Unitat d’Igualtat de la UB, que té «protocols eficaços» per lluitar contra l’assetjament.
Testimonis
Al llarg de tots aquests anys, al campus s’ha escoltat «molt soroll» contra CREA, però res més concret. Les úniques dues denúncies internes que consten als arxius de la UB referents al grup CREA són de fa 21 anys i 9 anys, respectivament. Van quedar arxivades per la Fiscalia en el seu moment perquè després de les investigacions pertinents (en l’últim cas, a càrrec de la Guàrdia Civil) es va concloure que no hi havia constitució de delicte ni proves d’infracció penal», segons fonts oficials de la UB. Caramé, no obstant, afirma que els expedients es van tancar per la impossibilitat d’aconseguir nous testimonis.
Notícies relacionadesCaramé assegura que Flecha ha aconseguit crear-se una estela d’investigador de primer ordre, tot i que, en realitat, «no ho és». «Ha muntat els seus propis congressos i ha publicat a moltes revistes, però la seva producció científica és pobra, no en quantitat sinó en qualitat», conclou.
El maig del 2023, entrevistat arran de l’explosió del #MeToo a la universitat, Flecha assegurava: «A Espanya hi ha professors que creuen que la universitat és el seu vedat de caça. Fins i tot he sentit docents parlant entre ells i comentant la ‘fauna’ que tenien en un curs. És esgarrifós. Cal desterrar la idea que les universitats són el lloc on els professors van a buscar relacions sexuals i afectives. No és acceptable que hi hagi docents que es dediquin a lligar en el seu lloc de treball».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Professors MeToo Educació Universitat de Barcelona (UB) Universitat Agresiones sexuales contra menores Assetjament sexual
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- FUTBOL Mor Diogo Jota, el davanter del Liverpool, en un accident de trànsit
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Nou acord L’empresa propietària de l’hidroducte BarMar tindrà la seva seu a la Costa Blava i un directiu d’Enagás serà el seu CEO
- Festivals Cancel·lat el concert de Fito Páez que havia d'inaugurar el festival de Cap Roig
- Accident Dos vianants ferits en ser atropellats per un autobús H12 a la Gran Via de Barcelona
- Investigació en marxa Una desena d’afectats per càncer denuncien la fàbrica de Tenneco a Badalona: «Ho fem pels nostres fills»
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma