"En 20 minuts arribes a BCN"
Els busos al sud del Baix Llobregat es refermen com a alternativa a Rodalies. Les línies que enllacen la capital catalana i municipis com Castelldefels, Gavà i Viladecans van registrar un 10% més de validacions en el primer trimestre del 2025 respecte a l’any anterior.

"El problema de", diu un altre viatger
El nombre d’usuaris als autobusos metropolitans s’ha multiplicat en els últims anys, en paral·lel a les línies de la Generalitat de Catalunya. Les últimes dades disponibles de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), a les quals ha tingut accés aquest diari, mostren que el primer trimestre del 2025, encara amb xifres provisionals, es van comptabilitzar gairebé 5,5 milions de validacions als autobusos que connecten el Baix Llobregat sud –que inclouen municipis com Gavà, Castelldefels i Viladecans– i Barcelona. Això suposa un 10% més que en els tres primers mesos del 2024 –poc menys de cinc milions.
La comparació és encara més gran entre l’últim trimestre del 2024 –5,4 milions de passatgers entre l’octubre i el desembre– i l’últim del 2023 –4,7 milions–, amb un augment interanual del 15,3%. Es tracta de les 16 línies que cobreixen un trajecte per carretera similar al que porten a terme els trens de l’R2 i l’R2 Sud de Rodalies, la gran majoria gestionades per l’empresa Avanza –a excepció de l’M5, de Monbus/Julià–, que, després dels problemes inicials en el traspàs de titularitat fa un parell d’anys, funciona ara sense grans contratemps.
Fonts de l’AMB expliquen que, tot i que no han portat a terme un estudi concret sobre les causes de l’augment d’usuaris en aquestes línies que connecten amb Barcelona, identifiquen com a principals factors la millora de l’activitat econòmica, els descomptes en el transport públic, la millora de l’oferta i, també, la situació de Rodalies, servei de transport en el qual les queixes per retards i avaries són ja històriques, però que en els últims mesos han escalat amb més força.
El vicepresident de Mobilitat de l’AMB, Carlos Cordón, va reconèixer fa unes setmanes que les incidències a Rodalies han redirigit alguns usuaris cap a l’autobús, tot i que va afegir que la tendència a l’alça respon a una consolidació progressiva del model de mobilitat metropolitana.
Javier Orrade, de 27 anys, viatja cada setmana de Gavà, on viu, a Barcelona, on cursa un doctorat a la Facultat de Física i Química de la Universitat de Barcelona (UB). Fa ja nou anys que estudia a la ciutat i, tot i que sobre el paper el camí més ràpid per arribar a la universitat passava per agafar el tren i fer un intercanvi en l’L3 a Sants, en pocs mesos va canviar d’idea. "Em vaig adonar que la majoria de dies, sobretot al matí, hi havia moltíssima gent que volia agafar el tren, anaven sempre superplens i hi havia molts dies que no passava algun tren i s’acumulava un munt de gent per al següent", recorda Orrade respecte als inicis en el trajecte. Llavors va començar a provar l’autobús i es va adonar que arribava més ràpid i que, en el seu cas, no necessitava ni fer transbord, perquè el bus parava al costat de la seva facultat.
Problemes als trens
Com el Javier, Izan Ballesteros, de 25 anys i també veí de Gavà, elegeix el bus abans que el tren per anar fins a la plaça d’Universitat de Barcelona, tot i que, a priori, "l’opció més lògica seria agafar el tren fins al passeig de Gràcia i caminar 10 minuts" o baixar a Sants i agafar un altre tren fins a la plaça de Catalunya. "El problema és que diàriament hi ha problemes de tot tipus. Et pots trobar que hi ha trens que directament no passen, d’altres es queden parats a qualsevol de les estacions que hi ha entre el passeig de Gràcia i Gavà", assenyala.
Ballesteros explica que moltes vegades prefereix pujar a l’L80 o a l’X80 a Gavà fins a la plaça d’Espanya i allí canviar l’L1 del metro fins a Universitat. "És cert que, depenent de quines hores del matí, hi ha un problema de trànsit amb els cotxes i els busos. Si agafo l’L80, em pot afectar una mica més, però amb l’X80 tot és molt ràpid", remata.
Notícies relacionadesLes fonts de l’Àrea Metropolitana consultades remarquen que just l’octubre del 2023 es van efectuar "millores destacables" en algunes de les línies més importants del corrector Baix Llobregat Sud-Barcelona –L80, L86, X80, X86 i X97–. "Com és habitual, l’augment de viatgers resultant d’un increment de servei no és automàtic i es requereix temps per a la captació de nova demanda d’usuaris", afegeixen.
De la mateixa manera que Ballestereros, que fa referència a les línies en les quals es van implementar millores, Javier Orrade també explica que ha notat una gran millora des que van començar a funcionar algunes de les noves línies exprés i destaca tant la seva puntualitat com la velocitat del viatge: "Si no hi ha caravana, en uns 20 o 25 minuts arribes a Barcelona. Però amb la Renfe hi continua havent problemes".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Baix Llobregat A la venda la mansió de luxe on va viure un exjugador del Barça a Gavà: espectacular i exclusiva
- Detectat un linx ibèric en llibertat a Catalunya
- Ple del Parlament Sílvia Orriols, als diputats de Junts: «Són la marca blanca d’Aliança. Benvinguts a l’extrema dreta»
- AVENÇ La IA com a aliada en el diagnòstic precoç, Tema del Diumenge
- Una llegenda blanca Cop de porta del Madrid a Modric