La xarxa de societats a Panamà de Pere Mir està en fase de liquidació
De les dues fundacions establertes al país centreamericà pengen empreses de l’industrial. Aquestes entitats seran clau en el procés judicial contra els marmessors del mecenes per apropiació indeguda.

Les dues fundacions creades per l’empresari químic i mecenes Pere Mir a Panamà estan en fase de liquidació i la previsió és que els seus actius (les fonts consultades han evitat revelar-ne el contingut) puguin ser traspassats a la Fundació Privada Cellex i a la Mir Puig. Aquestes dues entitats van ser intervingudes per ordre judicial el passat 14 de març a causa de la investigació oberta per una jutge de Barcelona contra els que eren els seus gestors per presumpta administració deslleial i apropiació indeguda.
D’aquestes fundacions establertes al país centreamericà penja part de l’entramat societari que va constituir l’industrial català –que va morir el 2017– no només a Espanya, sinó també a l’estranger, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO.
La jutge de Barcelona Myriam Linage Gómez xifra en 6,2 milions d’euros el perjudici ocasionat per les presumptes operacions irregulars dels marmessors testamentaris de l’empresari i mecenes, dels quals 2,2 milions corresponen a la Fundació Privada Cellex, creada per aquest industrial per finançar la investigació científica. La magistrada va encomanar el 14 d’abril al Patronat de Fundacions de Catalunya, dependent de la Conselleria de Justícia, l’administració judicial de les fundacions Cellex i Mir Puig, així com de quatre societats associades. En el procés judicial figuren com investigats Jordi Segarra Pijuan, mà dreta de Mir; Josep Tabernero Caturla (metge de Mir, i també cap d’Oncologia Mèdica de l’Hospital de la Vall d’Hebron i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia), i l’advocat Juan Francisco Capellas Cannes.
Les dues entitats panamenyes són la Fundation Elyane i Tama Fundation. La primera va ser constituïda el 9 de novembre del 1984 a Liechtenstein. Anys després, el març del 2009, va ser traslladada a Panamà. Elyane és la propietària de la companyia luxemburguesa Sacer International i aquesta, al seu torn, és la propietària de les societats espanyoles Simex i Societat Anònima d’Interessos SA, dues de les quatre empreses creades per Pere Mir que estan sent investigades per la jutge. Simex i Societat Anònima d’Interessos han sigut o són propietàries de diversos immobles i finques a Barcelona i altres poblacions catalanes.
De Luxemburg a Panamà
Notícies relacionadesUna estructura similar compon l’entramat que penja de la segona fundació panamenya: Tama, constituïda el 8 de febrer del 2011. Aquesta entitat és la propietària de la companyia de Luxemburg Pinar, que també és la propietària del 51% d’una empresa espanyola que, per ara, no figura com intervinguda per ordre judicial.
En una interlocutòria de la jutge, s’assenyala una altra societat panamenya, Kaplas LTD Corp, que té un membre en el consell d’administració de les empreses luxemburgueses Pinar i Sacer International. En un informe elaborat per un detectiu privat inclòs en la denúncia presentada a la Conselleria de Justícia per Ángel Surroca, exalt directiu d’una les empreses gestionades per Pere Mir, apareixen altres companyies suposadament vinculades a aquesta xarxa establerta fora d’Espanya.
- La nadinemania conquereix el món de l’òpera
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Un policia de Badalona serà jutjat per falsejar quilometratge
- Del 'chemsex' al 'slam': creix l’ús de drogues per via intravenosa durant les relacions sexuals
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya
- Entrevista Carlos Brull, alcalde de Falset: "No pot ser que molts restaurants de Catalunya no tinguin vi català"