Caos energètic

Cuerpo estima que la fallada elèctrica costarà 800 milions a les empreses

L’activitat comercial va caure en 400 milions d’euros, fins al 45% d’un dilluns normal, com a conseqüència de l’apagada general a tot Espanya

Sumar demanarà una comissió d’investigació al Congrés sobre el tall de llum

Cuerpo estima que la fallada elèctrica costarà 800 milions a les empreses
3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
Ana Cabanillas
Ana Cabanillas

Periodista

ver +

El Ministeri d’Economia està avançant en els seus càlculs per intentar mesurar l’impacte que va poder tenir l’apagada de dilluns sobre l’activitat econòmica del país i, de moment, treballa amb la hipòtesi d’un efecte que, a tot estirar, seria de 800 milions d’euros. Aquesta xifra màxima vindria a ser la meitat de l’estimada per altres organismes, com la patronal CEOE, que ha calculat que l’apagada costarà a les empreses espanyoles uns 1.600 milions d’euros, restant una dècima al PIB del 2025.

El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, va explicar ahir els càlculs inicials del seu departament a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres.

Llindar màxim

"Tenim una estimació pròpia, feta de dalt a baix, a partir de la producció esperada per a un dia com dilluns i veient una estimació detallada, sector a sector, de quina podria ser l’afectació per a cada un d’aquests", va explicar Cuerpo. "Això, per a nosaltres, és un llindar superior del que podria ser l’afectació, a partir del qual estem mirant les dades. Aquest llindar superior per a nosaltres es troba a l’entorn dels 800 milions. Això és una estimació a priori sense dades. I ara anirem veient com les dades ens van confirmant o no que ens anem acostant o no a aquesta estimació, que, per a nosaltres, és de màxims", va precisar el ministre.

De moment, a partir de les dades de la passarel·la de pagaments Redsys (que les entitats financeres ofereixen als comerços), Economia ha observat que el dia 28 hi va haver una caiguda d’activitat comercial del 55% respecte a un dilluns similar. Això es traduiria en una activitat inferior a 400 milions en comerços, grans superfícies, gasolineres i altres establiments.

Ara bé, el ministeri també ha observat que, després, dimarts, hi va haver una activitat comercial un 9% superior al d’un altre dia similar de la setmana i ahir va començar amb un repunt del 25%. "Així, només en dos dies s’haurien recuperat 130 o 140 milions de la caiguda de vendes de dilluns. Anirem veient com evolucionen les dades", va dir el ministre.

Això, quant a l’activitat comercial. Economia també es disposa a avaluar el possible impacte de l’apagada en altres sectors, com la indústria, o en les existències i les possibles indemnitzacions de les assegurances. D’aquí, la confiança del ministeri en el fet que el càlcul final de l’impacte de l’apagada sobre l’activitat econòmica resultarà per sota del llindar màxim de 800 milions que s’ha adoptat com a punt de partida.

"Oligopoli"

Notícies relacionades

Per la seva part, Sumar emergeix després de dos dies de silenci i anuncia que demanarà una comissió d’investigació al Congrés per aclarir l’ocorregut durant l’apagada general de dilluns, a més de reclamar el "control públic del 100% de la xarxa elèctrica". La coalició de Yolanda Díaz, vicepresidenta segona del Govern central, va avançar ahir que exigirà responsabilitats a l’"oligopoli elèctric", i s’afegeix així a Pedro Sánchez, que dimarts va apuntar directament als operadors privats. Mentrestant, Podem mira una vegada més de posar contra les cordes el Govern central i registra una iniciativa al Congrés per obligar a posicionar-se sobre la intervenció estatal de les empreses elèctriques i la creació d’un impost permanent per a les energètiques.

El soci minoritari de Govern, pilotat per Yolanda Díaz, s’ha vist desdibuixat en les últimes hores, davant l’absència d’una reacció política i posicions tèbies, però ahir va emetre un comunicat assegurant que el que va passar dilluns l’"obliga a prendre la iniciativa". Sumar busca d’aquesta manera recuperar el pols polític després de convertir-se en una de les últimes forces a pronunciar-se sobre l’apagada.