Nova normativa
El Govern central limitarà els ultraprocessats en els menjadors escolars i augmentarà les hortalisses de temporada
Bustinduy explica que el decret que prepara per millorar els menús de les escoles fixarà un percentatge mínim d’un 45% de fruites i hortalisses de temporada i també de producció ecològica
El Govern obligarà a menjar fruites i verdures diàriament i prohibirà les begudes ensucrades a les escoles

El Govern prepara un reial decret destinat a millorar la qualitat dels menús escolars en què s’obligarà les escoles i empreses proveïdores a oferir fruites i verdures diàriament. A més, segons ha avançat el ministre de Drets Socials, Pablo Bustinduy, aquest dimecres el text normatiu limitarà els aliments ultraprocessats i hipercalòrics, prohibirà les begudes ensucrades i fixarà que almenys el 45% de les racions de fruites i hortalisses siguin de temporada i que almenys el 5% de la despesa mensual del menjador escolar (almenys dos àpats al mes) es destini a productes ecològics.
«El reial decret no només garantirà que hi hagi una alimentació més saludable en els centres escolars, també que els nostres agricultors, ramaders i pescadors tinguin salaris més justos i un futur més estable, i que es redueixi la contaminació i el malbaratament», ha indicat el ministre després de visitar un hort ecològic i una escola que formen part d’aquest programa impulsat per l’Estratègia Agroalimentària València.
L’últim informe del Pla Nacional de Control Oficial de la Cadena Alimentària revela que el 40% dels centres escolars incompleix el percentatge mínim recomanat de fruites i hortalisses de temporada i proximitat i que el 44% no compleix amb els requisits mínims de productes ecològics. I l’incompliment ha crescut des del 2022.
Més llegums i cereals
Davant d’això, el reial decret de menjadors sostenibles que prepara el Ministeri de Drets Socials impulsarà els circuits curts de producció i els aliments de proximitat, per fomentar les economies locals, i incrementarà la quantitat de llegums i cereals integrals, així com la qualitat de la carn i peixos oferts als escolars, seguint els estàndards que marca l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
L’enquesta Aladino, que es realitza a 40 països, revela any rere any que els nens espanyols tenen un problema d’excés de pes. En concret, el 20% té sobrepès i un 16% obesitat. I el 36,1% tots dos problemes. Però la prevalença ha baixat, segons l’última edició de l’estudi, a les llars amb més renda mentre que a les llars més vulnerables la tendència es manté, fins a arribar gairebé a la meitat dels menors.
Per això, un dels objectius de la nova normativa és combatre la desigualtat, «per permetre que tot l’alumnat accedeixi a productes de qualitat i a cinc àpats saludables a la setmana sense haver de dependre de la renda de la seva família», segons ha destacat Bustinduy.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"