El Govern estudia liquidar les ajudes dels que van morir en llista d’espera
Les famílies de les persones dependents que van morir esperant el Programa Individual d’Atenció (PIA) poden reclamar les prestacions no gaudides.

La Conselleria de Drets Socials ha començat a estudiar les reclamacions econòmiques dels familiars de persones dependents que van morir en llista d’espera des del 2007, quan es va posar en marxa la llei de la dependència. En concret, es tracta de persones que cuidaven els seus familiars a casa, van ser valorades i reconegudes com a dependents, però la Generalitat no va arribar a temps de presentar el Programa Individual d’Atenció (PIA), que dictamina els serveis a què tenen de dret aquestes persones, i va acabar arxivant les peticions de recobrament. Ara, el Govern està començant a comptabilitzar quants hereus hi ha en aquestes circumstàncies tot i que, de moment, no concreta quants afectats són ni quin cost implicarà per a les arques públiques.
Cada dia moren 92 dependents a Espanya, 34 a Catalunya, esperant les cures a què tenen dret. Les ajudes que no van percebre en vida, les poden reclamar els seus hereus després de la mort. Les autonomies són les que han de fer la devolució econòmica tenint en compte el pla d’atenció pactat amb l’usuari i la família. Si a aquesta persona se li va oferir un ajut econòmic per ingressar en una residència, una plaça en un centre de dia o un cuidador a domicili, els familiars que se’n van fer càrrec han de cobrar l’import d’aquest servei durant el temps que el beneficiari n’hauria d’haver gaudit i no va poder.
Sentència del Suprem
Tot i que la llei marca que les comunitats autònomes han de donar resposta a les sol·licituds en un termini de sis mesos, la realitat és molt diferent. A Catalunya, segons les xifres del gener, la valoració de grau de dependència es pot allargar de mitjana fins a vuit mesos, i el PIA, el tràmit posterior essencial per al recobrament, pot trigar entre cinc i tres mesos, en funció del territori. El problema, doncs, el tenen els que no arriben a temps per al PIA. Fins ara, la Generalitat tornava els diners a aquells que havien mort en residències esperant les ajudes, però no als que van morir cuidats a casa pels seus familiars.
El factor de canvi en el cobrament d’aquestes ajudes el va marcar el Tribunal Suprem, que en una sentència de l’abril passat va donar la raó a una dona andalusa la mare de la qual era dependent greu que va decidir recórrer a la justícia per reclamar el recobrament que la Junta d’Andalusia li negava. La mare, tenia un grau tres de dependència, una paràlisi que requeria cures 24 hores i una pensió de viudetat que no arribava als 300 euros al mes. La filla va tramitar la sol·licitud de dependència el juliol del 2017 i pagava més de 2.000 euros mensuals d’una residència esperant que la Junta li concedís l’ajuda. Gairebé dos anys després, el març del 2019, la dona va morir sense que l’Administració andalusa s’hagués pronunciat.
Notícies relacionadesLa justícia andalusa va donar la raó a la filla de la dependent i va obligar la Junta a pagar-li 61.171,79 euros. Hi va haver recurs davant el Suprem però l’alt tribunal va tornar a donar la raó a la filla. El que és important d’aquest cas és que estableix jurisprudència per a la resta de casos semblants. El tribunal diu que si una persona reconeguda com a dependent però a qui encara no se li ha aprovat el PIA mor, els seus familiars tenen dret a rebre aquestes ajudes si esperant l’ajuda han sostingut amb els seus mitjans el dependent. De fet, dicta que tot i que les persones hagin mort, les administracions han de continuar tramitant el PIA per quantificar la prestació que els hauria correspost i procedir al reintegrament.
Això significa que els que reclamin a través del jutjat contra les seves comunitats guanyaran els plets si s’aplica l’esmentada jurisprudència. El que fa el Govern de la Generalitat és avançar-se i començar a resoldre les sol·licituds dels que ho van demanar però els seus casos van acabar arxivats.
- Salut mental en els joves Gonzalo Bernardos es mulla i explica per què els joves no són capaços d'estalviar: "Als 80 i 90 ningú es plantejava agafar i gaudir del moment..."
- El Sabadell acumula capital i podria liderar una fusió alternativa al BBVA
- El 80% dels maquinistes de Rodalies són de fora de Catalunya
- Meteorologia La borrasca Laurence causa almenys un mort i un desaparegut
- Lapsus temporals Això significa no recordar paraules o confondre el nom de les persones
- Ja solucionat Cau durant hores el sistema informàtic de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona
- UGT-CTAC Un estudi radiografia el cost emocional de ser autònom: «És un estrès constant, somio que m’estic oblidant alguna cosa»
- Previsió meteorològica Pluja intensa a Catalunya avui: aquestes són les zones més afectades
- Violència masclista Detinguda de nou la parella de la dona que va caure per un balcó al carrer de l’Avenir de Barcelona
- Tribunals La jutgessa que investiga la fugida de Puigdemont reclama als Mossos el pla que van activar per detenir-lo