Nou de cada deu joves que viuen de lloguer comparteixen pis
Segons un informe del CJE, la meitat dels menors de 30 anys que poden independitzar-se dediquen més del 40% dels ingressos a la vivenda.

Gairebé set de cada deu joves que han abandonat la llar d’origen per formar-ne una de pròpia viuen de lloguer. El 87%, nou de cada deu, en una vivenda compartida. És l’única manera d’emancipar-se per a molts, sobretot per a aquest 34,5% de persones que ingressen menys de mil euros al mes. El salari mitjà està en uns 1.048 euros.
L’informe Un problema com una casa, elaborat i presentat ahir pel Consell de la Joventut d’Espanya (CJE), mostra fins a quin punt és difícil per als joves sortir del niu. Només una minoria aconsegueix emancipar-se (únicament el 14,8% ho va aconseguir en el primer semestre del 2014, la xifra més baixa des del 2006), i els que assoleixen aquesta fita no necessàriament milloren la qualitat de vida ni l’estabilitat. Tampoc és sinònim de condicions materials suficients per viure dignament. De fet, apunten els autors, és més aviat al contrari: els que aconsegueixen independitzar-se ho fan en un context de precarietat material que afecta el seu benestar. I això que gairebé la meitat dediquen més del 40% dels ingressos a pagar la vivenda on resideixen.
Les vivendes a què accedeixen "solen ser més petites, amb més males condicions de manteniment i menys segures que les vivendes a què podrien optar altres franges de població". Sovint, es troben en mal estat en termes de reparacions i d’instal·lacions, ja que no compleixen els estàndards bàsics d’habitabilitat.
Notícies relacionadesEn aquest sentit, els autors recalquen la greu desprotecció del jovent en al mercat de lloguer. Segons les dades, molts han de fer front a problemes amb els propietaris, com la falta de manteniment, reparacions pendents i pujades de lloguer injustificades. A més, les despeses afegides, com les comissions immobiliàries (prohibides des de l’última reforma de la llei d’arrendaments urbans) i el pagament de fiances abusives, presenten una barrera econòmica que dificulta, encara més, l’accés a la vivenda.
També indiquen que, amb aquest panorama, la gran majoria dels que lloguen ho fan perquè no els queda cap altre remei. Tot i que uns altres tres de cada deu joves emancipats sí que viuen en una vivenda comprada o cedida gratuïtament. Dins d’aquest grup, un 10,7% tenen casa en propietat que ja han pagat del tot.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Escàndol a la Casa Blanca Trump anuncia una demanda contra ‘The Wall Street Journal’
- La guerra del Pròxim Orient Netanyahu truca al Papa arran de l’atac a l’única església catòlica de Gaza
- Iniciativa. Proposta des de l’alcaldia Collboni demana a 31 alcaldes suport a la llengua
- Cas Koldo L’UCO demana a Interior que l’informi de les visites a Cerdán a la presó
- Esmorzar de ‘Faro de Vigo’ i EL PERIÓDICO Illa: "No volem privilegis, amb la nostra proposta tots guanyen"