ELS EFECTES DEL TEMPORAL

Por que molts dels desapareguts es trobin ja al mar

La sospita entre els comandaments policials que gestionen la recerca de persones és que la força de l’aigua les va arrossegar fins a la desembocadura.

Por que molts dels desapareguts es trobin ja al mar

Axel Álvarez Amorós

3
Es llegeix en minuts
TERESA DOMíNGuez

Dotze bussejadors del grup d’activitats subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil a les desembocadures dels rius i barrancs desbordats i 12 més a l’Albufera treballen sense parar des de fa 72 hores, amb molt gel hidroalcohòlic perquè cada immersió és un bany de bacteris que els fa arriscar encara més la seva integritat, per buscar les desenes de desapareguts dels quals encara no hi ha ni rastre des que les aigües enfurismades de la riuada provocada per la dana van arrasar-ho tot al seu pas, des d’Utiel fins al Saler i des del Turia fins al Xúquer.

Avalats pels drons del servei aeri, que intenten desxifrar amb les seves càmeres d’infrarojos la possible presència de cadàvers a partir de les diferents densitats captades o per visió directa, revisen pam a pam els canyars que delimiten el llac, amb especial interès en els dos quilòmetres que separen el Tancat de la Pipa –la desembocadura del barranc del Poio a l’Albufera– de la Gola de Pujol, la més gran de les quatre preses que permeten regular l’intercanvi d’aigua salada del mar amb la dolça de la llacuna, de color de xocolata per l’arrossegament de llot d’aquesta letal riuada.

Amb una paciència infinita, perquè "la nostra prioritat és trobar els desapareguts, tots", remarca el capità del GEAS Sergio Hernández, al comandament d’aquesta operació aquàtica, van punxant amb piques, bastons o qualsevol altre objecte que hi serveixi, els canyars fins a descartar que algun d’ells hagi atrapat un cos.

Ni un cos a l’Albufera

De moment, no han trobat ni un sol cadàver al llac. Té lògica. La sospita generalitzada entre els equips de rescat i els comandaments policials que gestionen la recerca de persones és que la força de l’aigua va arrossegar fins a la seva desembocadura molts dels encara desapareguts. Els camps pròxims al barranc i a la pista de Silla continuen sent un sembrat de cotxes desgavellats i bolcats en posicions gairebé impossibles, cosa que reforça aquest mal auguri; hi ha algun vehicle fins i tot enmig dels arrossars embassats, gairebé un quilòmetre camp endins d’aquesta carretera.

Atès que l’exploració per terra i aire no ha detectat cap cos flotant en aquesta immensa extensió d’aigua, la hipòtesi amb més força és que molts dels desapareguts siguin ja al mar.

Hi ha diverses dades que ho sustenten. Dissabte passat, només quatre dies després del desastre, van ser trobats tres cadàvers a la platja: un a Pinedo, un altre al Saler i un tercer al Mareny Blau, a Sueca. ¿Com van arribar al mar? El primer i l’últim, probablement per la desembocadura del Túria, a València. I el del Saler, des de la Gola de Pujol. ¿Com? Les comportes de les quatre goles van ser obertes dimecres al matí per alleujar la brutal crescuda de l’Albufera, estimada en més d’un metre. El corrent que es va generar ho va arrossegar tot al mar. Ho certifiquen els milers i milers de canyes trencades, sabatilles, restes de mobles, cadires, joguines, menjar i un infinit etcètera que tapen gairebé per complet la sorra des de Pinedo fins a gairebé Cullera.

Notícies relacionades

Però ¿on són llavors els desapareguts? Probablement, molts d’ells a les aigües marines. Per aquesta raó, s’ha decidit restringir el trànsit marítim i s’ha demanat la presència del vaixell d’exploració de fons marins del CSIC, que arribarà ben aviat a València per assessorar tècnicament en aquesta recerca.

Mentrestant, els equips de la Guàrdia Civil continuen descartant la presència de cadàvers tant a l’Albufera com al llarg dels barrancs del Poio, de l’Horteta i de la Saleta, els més mortífers.