L’esport combat l’envelliment
La ciència ha demostrat que l’exercici físic disminueix l’acumulació de greix, glucosa i colesterol, a més d’enfortir els músculs i els ossos.

"Mantenir-se actiu ajuda a prevenir malalties i l’envelliment", repeteixen totes les autoritats sanitàries. Entre elles, l’Organització Mundial de la Salut, que afirma que l’activitat física regular és beneficiosa per a la salut física i mental i ajuda a prevenir malalties que s’incrementen amb l’edat com les cardiopaties, el càncer o la diabetis. L’OMS recomana als adults que facin entre 150 i 300 minuts (de 2,5 a 5 hores) d’esport moderat o entre 75 i 150 minuts (1,25 i 2,5 hores) d’activitat aeròbica vigorosa a la setmana.
Però, en concret, ¿per què l’exercici combat l’envelliment? ¿Quins mecanismes es posen en marxa al nostre cos quan caminem de manera accelerada, correm o fem esquats?
Disminueix el greix i la inflamació.
L’exercici evita i de vegades fins i tot reverteix l’acumulació de lípids en excés, sobretot el greix abdominal, una de les principals causes d’inflamació, perquè els adipòcits aboquen al corrent sanguini una gran quantitat de proteïnes que provoquen una inflamació crònica. Aquest procés, en cas que es mantingui en el temps, fa malbé els teixits d’artèries, músculs, fetge i cervell i està implicat en nombroses malalties associades a l’envelliment, com cardiopaties, diabetis, alguns tipus de càncer i artritis.
Redueix la glucosa i el colesterol.
L’esport disminueix les concentracions sanguínies de glucosa i colesterol no saludable, que danyen les proteïnes i contribueixen a l’enduriment de les artèries, cosa que hi ha darrere de moltes malalties cardiovasculars, primera causa de mort a Espanya.
Enforteix músculs i ossos.
Evidentment, l’exercici enforteix els músculs i els ossos. Qualsevol trencament que obligui a estar un temps prolongat en repòs mostra la facilitat i rapidesa amb què es perd el múscul amb la inactivitat. I amb l’edat es perd 0,8% de massa muscular i "una pèrdua de massa magra significativa (del 10% o sis quilos) és comparable amb una dècada o més d’envelliment", apunta César Bustos, vocal de la Societat Espanyola de l’Obesitat. Per contra, exercicis de força durant almenys tres mesos, dues o tres vegades per setmana, incrementen la massa muscular de 0,2 a quatre quilos. No s’ha d’oblidar que la sarcopènia –pèrdua de múscul greu o l’osteoporosi –debilitament dels ossos– són dues de les malalties associades a l’envelliment que es poden prevenir amb l’exercici.
Genera reparació i "poderosos antioxidants".
Daniel E. Lieberman, paleoantropòleg de la Universitat de Harvard, explica al seu llibre Ejercicio que l’activitat intensa fa que els músculs, que consumeixen calories ràpidament, bombin residus i processos que poden danyar l’ADN i altres molècules i provocar microesquinços. No obstant, després d’una sessió d’exercici, "el cos repara qualsevol dany causat" i, el que és millor, "el dany acumulat per endavant quan no s’estava fent exercici". Així mateix, genera una resposta antiinflamatòria no només al múscul afectat sinó en altres parts del cos i "abundants i poderosos antioxidants". L’exercici "fa que les cèl·lules purguin les proteïnes danyades, reparin l’ADN i allarguin els telòmers", els extrems dels cromosomes. La seva llargària s’associa amb la longevitat, segons diverses investigacions científiques.
Notícies relacionadesPrevé el càncer.
L’exercici el prevé per diversos motius. En primer lloc, "ajuda a mantenir un pes saludable i l’obesitat està relacionada amb alguns tipus de tumors, com els de còlon". "A més, redueix la inflamació que es produeix entorn de les cèl·lules malignes", explica Salvador Macip, investigador en l’àrea de l’envelliment de la UOC i la Universitat de Leicester. Aclareix que ni la dieta saludable ni l’exercici pot evitar per si sol el càncer, però sí reduir la possibilitat de patir-lo. Així mateix, l’exercici redueix la concentració d’estrògens que afavoreix el càncer de mama i estimula el sistema immunitari, que té un paper fonamental en la detecció de les cèl·lules cancerígenes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?