José María Lassalle: "La IA disputa la intel·ligència a l’ésser humà"
Exsecretari d’Estat de la Societat de la Informació i Agenda Digital amb el Govern de Mariano Rajoy (PP), coneix bé la manera com la revolució tecnològica ho està canviant tot. Avui participarà en el Cornellà Creació Fòrum.

En el seu llibre Civilització artificial parla d’una civilització marcada per la intel·ligència artificial. ¿El preocupa la IA?
Em preocupa que no siguem capaços de gestionar-ne adequadament l’ús. Hem de conviure-hi i hem de ser capaços de treure’n profit, però per fer-ho hem d’aproximar-nos-hi des d’una altra mirada i veure-hi no només una tecnologia que ens facilita la feina. Si no trobem una manera d’aplicar valor humà al seu ús, la IA ens pot acabar desplaçant a nosaltres.
¿En totes les feines?
En totes aquelles en què hi hagi un treball intel·lectual. Per exemple, les enginyaries, l’arquitectura, el periodisme i el dret. Totes les professions liberals.
¿La IA és realment una amenaça per a l’ésser humà o a l’ésser humà li fa por el que és nou?
Efectivament és una barreja de les dues realitats. Tot canvi produeix incertesa, però en aquest cas el canvi afecta aspectes substancials que tenen a veure amb una identitat humana, basada en l’atribució en exclusiva de la intel·ligència a l’ésser humà. Hem considerat que la intel·ligència era un atribut merament humà, i ara estem generant una eina tecnològica que disputa a l’ésser humà la capacitat de considerar que l’únic ésser intel·ligent és l’ésser humà.
¿Què haurien de fer els governs?
Estan afrontant la regulació, però falta que hi hagi una governança. Falta saber com governarem la intel·ligència artificial, amb quin propòsit i amb quin sentit.
¿Quins són els avantatges de la IA?
Una capacitat de calcular molt superior a la intel·ligència humana. Una capacitat d’assimilació d’informació que l’ésser humà no té. Una capacitat deductiva de manera directa sobre una intel·ligència estadística que és molt superior a la humana. El que cal veure és si és més creativa que l’ésser humà.
¿Se’ns podria girar en contra?
És una possibilitat, però no ha pas de ser així necessàriament si hi ha una governança i una regulació que faci que subordinem la intel·ligència artificial a la intel·ligència humana.
Notícies relacionades¿I podria ser una amenaça per a la democràcia?
S’ha demostrat que la informació a través de les fake news pot provocar biaixos que alterin resultats polítics i modifiquin el marc mental d’opinió d’una societat. Pot passar encara més si s’altera la informació.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Educació a Catalunya Més del 40% d’aspirants a estudiar Magisteri a Catalunya no aproven les proves d’accés
- Crisi elèctrica Illa compareixerà el dimarts al Parlament per donar detalls sobre l'apagada
- MOBILITAT Controls a les carreteres gironines pel pont de l’1 de maig
- ENERGIA La presidenta de Red Eléctrica apunta a les elèctriques per l’apagada i descarta dimitir perquè a la seva xarxa «res va fallar»
- Nova instrucció als registres El Govern central aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer