Tauletes de nit, llum natural i veto a l’habitació triple
Els centres han de tenir un mínim de 20 metres quadrats per cada resident
Deu anys després, el decret que va firmar el president Artur Mas el 2015 serà el que marcarà el barem dels centres residencials que poden prestar un servei públic. «No tenim recursos ni temps per adaptar-nos a aquesta normativa», lamenten des del sector.
És un decret que va firmar el president Artur Mas el 2015, però sembla que deu anys després serà el que marcarà el barem de quins centres residencials poden i quins no prestar un servei públic a Catalunya. Els centres de serveis socials, especialment els geriàtrics, que no siguin capaços d’adaptar-se a aquesta normativa, no podran atendre els dependents reconeguts amb ajudes públiques a partir dels pròxims mesos. "No tenim recursos, ni temps, per poder fer les obres necessàries per adaptar-nos a aquesta normativa", es queixen des del sector. Un 20% de les places de residències públiques estan en perill si no compleixen aquests criteris tècnics.
Nuclis urbans
Per començar, la normativa dicta que els centres residencials amb finançament públic han de ser en nuclis urbans o connectats amb transport als nuclis urbans. La porta d’entrada principal ha de fer, com a mínim, 90 centímetres, i la resta no pot baixar dels 80 centímetres. El sostre ha d’estar situat, com a mínim, a dos metres i mig de terra. En total, els centres no poden tenir menys de 20 metres quadrats per cada resident de la seva superfície útil.
Aquest decret també especifica que hi ha d’haver sistemes de regulació de temperatura en totes les estances per garantir una temperatura superior als 20 ºC i que a l’estiu no se sobrepassin els 27 ºC. El text també indica que les calderes de calefacció han d’estar situades en espais ventilats de més de 16 metres quadrats, que no siguin ni sales, ni dormitoris ni banys.
Sobre els espais d’higiene, el text dicta que els serveis higiènics han de tenir entrades independents, sense comunicar ni amb sales, ni amb el menjador ni la cuina. El terra ha d’estar recobert amb paviment antilliscant. A més han de comptar amb sistemes d’avís al personal, adaptat a les capacitats dels residents. La medicació ha d’estar en un lloc tancat amb clau, i els fàrmacs que necessitin conservar-se en llocs freds han de protegir-se en neveres independents. També els productes de neteja s’han d’emmagatzemar en un lloc específic per a aquesta finalitat, tancat amb clau.
La cuina ha de tenir una superfície de mig metre quadrat per cada resident, fluctuant entre els 8 metres quadrats com a mínim i els 50 com a màxim. La bugaderia ha d’estar prou ben equipada per netejar un quilo de roba per resident diàriament, comptant amb espais d’emmagatzematge de roba bruta i neta que siguin totalment independents.
Els despatxos dels geriàtrics han de tenir unes dimensions, com a mínim, de sis metres quadrats. Les sales d’estar, els menjadors i els espais d’activitats han d’estar il·luminats amb llum natural i, com a mínim, disposar de tres metres quadrats per resident. Així mateix, el menjador ha de tenir, almenys, un metre quadrat per cada resident.
Sales d’activitats
Els centres que tinguin més de 25 places hauran de comptar amb dues sales d’activitats diferents, com a mínim. Cada un d’aquests espais ha de comptar amb piques per rentar-se les mans, dutxes i vàters per a cada 15 persones.
Finalment, la normativa també és molt clara en relació amb els dormitoris dels residents. Com a mínim, els quartos individuals han de fer vuit metres quadrats, i els dobles, 12. Han de disposar d’un armari individual d’1,2 metres cúbics com a mínim, que es pugui tancar amb clau. També estan obligats a comptar amb una tauleta de nit per persona amb endolls i llum accessible des del llit i una butaca confortable. Els llits han d’ocupar, com a mínim, dos metres de llarg i un d’ample, ser adaptables a diferents posicions i tenir un espai lliure de 80 centímetres al seu voltant. Les finestres no poden obrir-se per sobre dels llits i són obligatòries la llum i la ventilació naturals.
Notícies relacionadesLes habitacions dobles han de tenir elements de separació entre els dos llits per garantir la privacitat dels usuaris, amb elements que superin els dos metres d’alt. Els dormitoris amb més de tres llits estan prohibits. En el cas que les habitacions no disposin de bany, hi haurà d’haver un bany per cada cinc habitacions.
Aquesta és la legislació catalana vigent en el dia d’avui sobre el disseny i l’edificació dels geriàtrics. En el conjunt d’Espanya, en els pròxims anys, tots els geriàtrics s’hauran d’adaptar al decret que l’exministra de Drets Socials va aconseguir pactar amb el sector i les comunitats autònomes la legislatura passada. Segons estableix aquesta norma, els centres no poden acollir més de 120 places i hauran de disposar, almenys, d’un 65% d’habitacions individuals. Els centres tenen fins al 31 de desembre del 2029 per adaptar-se a aquesta normativa.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- La torre de Jesús suma 142,5 metres a falta de coronar-la amb una gran creu
- El futur passeig de la Mar Bella preveu que la costa de Barcelona retrocedeixi 20 metres
- El Girona cau contra un Logronyès sense porter als penals
- Mbappé enfonsa el Madrid a Bilbao
- La ciclista Ares Masip denuncia un intent de violació