Un satèl·lit dissenyat per alumnes de la UPC

El 3Cat-4-4 és fruit del treball coral d’un centenar d’estudiants de carrera, màster i doctorat durant més de set anys. L’enginy va ser un dels protagonistes del vol inaugural de l’Ariane 6.

Un satèl·lit dissenyat per alumnes de la UPC
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Un petit però poderós nanosatèl·lit dissenyat per un centenar d’estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va ser llançat ahir a la nit a bord de l’Ariane 6. Es tracta d’una fita històrica per moltes raons. En primer lloc, perquè el satèl·lit català va ser un dels protagonistes del vol inaugural d’un coet que promet revolucionar la indústria espacial europea. I en segon lloc, perquè la missió per si mateixa és el resultat del treball coral de gairebé un centenar d’estudiants de carrera, màster i doctorat durant més de set anys. "L’èxit d’aquest projecte és un èxit compartit", explica, orgullós, Luis Contreras, enginyer de sistemes, líder de la missió i un dels pocs convidats a assistir a l’històric llançament al port espacial de Kurú, a la Guaiana Francesa.

L’instrument, batejat com a 3Cat-4-4, és una creació del laboratori NanoSatLab i s’ha desenvolupat en el marc del prestigiós programa Fly Your Satellite de l’Agència Espacial Europea (ESA). En total, s’ha necessitat gairebé una dècada de minuciós treball per idear, fabricar i posar a punt tots i cada un dels components d’aquest sofisticat aparell que podria cabre al palmell d’una mà.

"És un cub d’uns 10 centímetres de costat que ha sigut dissenyat per realitzar diversos experiments científics i aportar informació clau per monitoritzar l’impacte del canvi climàtic a la superfície terrestre, els oceans i les zones polars del planeta", afegeix Júlia Alós, ground station manager de la missió i la segona afortunada que va poder assistir en directe a l’enlairament.

Notícies relacionades

Experiments en òrbita

La missió del nanosatèl·lit català serà executar un total de tres experiments en òrbita. Tot això, a partir de les dades obtingudes amb un sol instrument científic. El primer experiment serà de radiometria i estarà enfocat a mesurar la temperatura de la Terra i dels oceans, així com altres qüestions com la humitat del sòl o la salinitat del mar. El segon experiment serà de reflectometria i, essencialment, se centrarà a estudiar els senyals de navegació GPS per estudiar qüestions com la topografia del mar i de les onades i l’espessor del gel polar. El tercer experiment serà un receptor per monitoritzar el trànsit marítim de vaixells mercants i analitzar les rutes més transitades. "Les dades recopilades per aquesta missió seran clau per estudiar l’impacte del canvi climàtic en diferents punts del planeta", comenta Contreras.