Els focs sumen 120 hectàrees aquest any
Les pluges fan preveure, a Catalunya, un estiu similar al del 2023, on el de Portbou va ser l’únic incendi de pes. El sud i l’est de la comunitat autònoma són els territoris més amenaçats, ja que és on s’acumula gran quantitat de massa forestal

Els incendis forestals declarats fins avui a Catalunya a penes han cremat 120 hectàrees. Els més destacats s’han localitzat a Montblanc, la Palma d’Ebre i Tortosa. El sud i l’est de la comunitat autònoma són els territoris més amenaçats: s’acumula una gran quantitat de massa forestal i les pluges de les últimes setmanes no han regat aquestes comarques.
Durant el 2022, les flames van afectar unes 6.000 hectàrees. No obstant, el 2023 les hectàrees incendiades van ser menys: 1.390. L’agost passat es va declarar a Portbou el que va ser l’únic foc important de l’estiu. A principis de juliol, ja que també havia plogut el maig i el juny, la temporada tenia una pinta similar a l’actual.
De moment, els responsables dels serveis de prevenció suggereixen que podem estar davant un estiu semblant. Tot i així, en qualsevol moment, les condicions poden canviar i un incendi pot tenir l’opció d’obrir-se pas.
Per aquest motiu, tot i que l’escenari actual no preocupa, els bombers consideren que s’ha de mantenir la prudència i assegurar que els plans de prevenció s’activen quan la calor colpegi amb força. La gran por de les autoritats és que Catalunya pateixi un gran incendi, un foc extrem que arrasi milers d’hectàrees a gran velocitat, empès pel vent.
Minimitzar riscos
A partir d’aquesta temporada, quan s’activin restriccions com la prohibició de fer barbacoes, acampar, utilitzar radials i volar en globus aerostàtic s’utilitzarà un mapa detallat que inclourà diferències entre localitats diferents d’una mateixa comarca. A través d’una aplicació web, es pot consultar si un municipi concret està en alguna fase de risc del Pla Alfa.
Notícies relacionadesEl gran objectiu, no obstant, no va dirigit a evitar que es cremin hectàrees qualssevol, sinó que se centra a protegir a la població i les urbanitzacions, que continuen sent el taló d’Aquil·les dels plans de prevenció desplegats a Catalunya fins avui.
En segons quins punts del paisatge, si la població no està en perill, el foc no ha de ser un problema, asseguren des de la Conselleria d’Acció Climàtica.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"