L’FP que transforma barris

A les aules de l’Institut Tecnològic de BCN, centre de referència, treballen colze a colze xavals de Nou Barris amb altres d’arribats de mig món atrets per la marca Barcelona. «La formació més important avui a Catalunya són els cicles formatius de grau mitjà», diu el seu director

L’FP que transforma barris
2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A mig matí, la versió de la marxa turca de JawadAliKhan als passadissos anuncia que ha arribat l’hora del descans, tot i que en aquests moments del curs, l’Institut Tecnològic de Barcelona (ITB) és pràcticament buit. Les classes en aquest centre de formació professional referent en tecnologia es van acabar a finals de maig.

L’ITB es va posar a caminar el setembre del 2018 amb 150 estudiants a l’edifici que va deixar buit el tancament de l’escola Sant Josep Oriol al barri de Trinitat Nova, un dels més empobrits de Catalunya, "on havia de ser", remarca Alberto Vila, el seu director. Avui dia ja compta amb 800 alumnes de nacionalitats molt diverses –no només perquè venen estudiants de tot el món, sinó per la quantitat de països d’origen dels joves del barri–, com mostra amb orgull Vila en un mapa del món amb els països d’origen del seu alumnat marcats projectat en una gran pantalla.

Una altra de les coses que mostra al lloc de residència dels seus estudiants. Quan visualitza els de PFI i cicles formatius de grau mitjà, la immensa majoria dels seus estudiants estan marcats al territori pròxim a l’institut (la mateixa Trinitat Nova i els barris pròxims de la Zona Nord de Nou Barris). Quan, en canvi, visualitza el lloc de residència dels estudiants dels cicles de grau superior, el mapa canvia, i els puntets s’expandeixen per tota la ciutat i més enllà de les seves fronteres. "L’FP transforma, per això és important que siguem en barris que necessiten transformar-se", apunta el director de l’ITB.

La llista de qüestions en les quals l’ITB ha sigut pioner és llarga. Van ser el primer gran centre d’FP especialitzat a Barcelona –el primer va ser el de Nàutica, però les dimensions són incomparables– i els primers a treballar amb drons. "Tenim 70 docents que són informàtics i fem formacions úniques a tot l’Estat", apunta.

Batxillerat ‘professionalitzador’

Notícies relacionades

Una de les dificultats amb les quals es troben és, paradoxalment, fruit d’un dels seus punts forts. Els estudiants que passen per les seves aules troben feina ben aviat i amb molt bones condicions, cosa que fa difícil trobar vocacions docents en aquesta especialitat (amb les condicions actuals de la docència).

Van ser també dels primers a oferir un batxillerat professionalitzador. Des de fa tres anys, a l’ITB, a més d’FPI, CFGM i CFGS ofereixen un batxillerat tecnodigital, molt enfocat a les enginyeries i als buscats (tenen llista d’espera per entrar) graus superiors de l’institut. "Primer era reticent a oferir batxillerat, però em va venir a veure el director de l’IE Trinitat Nova, el director de l’institut escola creat al fusionar les dues escoles i l’institut del barri (tancats), i em va dir que amb el canvi havien perdut el batxillerat a la zona i que era important recuperar-lo i em va fer reflexionar", assenyala el director de l’ITB, que, a diferència del Consorci d’Educació de Barcelona, sí que considera que la ubicació dels centres és important també per a l’FP, sobretot per als cicles de grau mitjà, a ulls de Vila "la formació més important en aquests moments a Catalunya".

Temes:

Barcelona