Les denúncies per violència de gènere baixen per primer cop des de la covid

Vídeo: Elisenda Colell (entrevistas), Zowy Voeten (imagen y sonido) y Laly Chavarri (edición).

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El nombre de denúncies per violència de gènere registrades en el primer trimestre de l’any va baixar lleument respecte al mateix període del 2023, cosa que implica el primer descens des que va arribar la pandèmia de covid. Els jutjats especialitzats van registrar 45.899 denúncies de 43.580 víctimes, cosa que suposa una minoració de l’1,1% i del 3,2%, respectivament, segons les dades publicades pel Consell General del Poder Judicial.

La presidenta de l’Observatori contra la violència masclista i domèstica del Consell, Ángeles Carmona, adverteix que cal ser prudents a l’hora d’interpretar la baixada i "no avançar conclusions" fins a comprovar si la disminució de les denúncies respon a un "fet aïllat o bé a l’inici d’una tendència a la baixa".

Notícies relacionades

Segons el seu parer, hi ha dues possibles causes que expliquin el canvi de tendència a l’alça que s’ha registrat, ininterrompudament des del 2020. D’una banda, "podria tractar-se d’una disminució dels casos de violència masclista, situació davant la qual es podria mostrar optimisme, però sense abaixar la guàrdia", tenint en compte que, malgrat el descens, el nombre diari de denúncies és d’unes 500 al dia. En el costat contrari, el descens "es podria tractar d’una reducció de les denúncies, circumstància preocupant que requeriria la posada en marxa de noves mesures que contribuïssin a augmentar la confiança de les víctimes en les institucions".

Carmona destaca també que els assumptes civils (relatius a separacions) que ingressen als jutjats de violència sobre la dona han augmentat un 9,4% respecte a l’any anterior. Segons la seva opinió, es tracta d’una "dada significativa en la mesura que el simple anunci de la voluntat de separar-se del maltractador és un dels principals factors de risc per a la vida de la víctima i també per a la dels seus fills i filles".