Els pantans avancen cap al 40% de la capacitat per la crescuda del Ter

Agencia ATLAS / Foto: EFE

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Per tercer dia consecutiu, les pluges van deixar aigua a les capçaleres dels rius Ter i Llobregat. La situació als embassaments ja ha millorat molt, però encara queda molta aigua per arribar als pantans dels dos rius. De fet, les reserves del sistema Ter Llobregat se situen per sobre del 35%, una cosa que no passava des del 2022, i avancen cap al llindar del 40%, que se superarà en els pròxims dies.

En el conjunt de les conques internes, el percentatge és una mica menor (supera el 32%), ja que l’embassament de Darnius Boadella, a l’Empordà, continua sense remuntar tant com els altres. La millora és evident, però si s’analitza la mitjana dels últims 20 anys, els embassaments han estat entre el 60% i el 80% de la seva capacitat. El riu Ter, al llarg de dimarts, va baixar, en funció del moment del dia, a entre 40 m3 i 50 m3 per segon.

L’embassament de Sau està al 30% de la seva capacitat i el de Susqueda al 33%, mentre que el de la Baells frega el 50%. Davant aquest escenari, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va reconèixer ahir que durant els pròxims dies s’avaluarà la sortida de l’excepcionalitat en l’àmbit Ter Llobregat.

Notícies relacionades

En cas que s’opti per passar a la fase d’alerta, se suavitzaran encara més restriccions i pràcticament no hi haurà mesures antisequera en vigor. La decisió es prendrà durant la pròxima comissió interdepartamental de la sequera. En canvi, a Darnius Boadella encara no es preveu sortir de l’emergència: "Fa molts dies que no entra gairebé res d’aigua en aquest pantà. A veure si plou i l’evolució és bona", va assenyalar el conseller.

Mascort va advertir que, malgrat que ara mateix Catalunya disposa de reserves d’aigua per a més d’un any, l’estiu sol ser poc plujós i va posar el focus a Tarragona: "Als embassaments de Riudecanyes o de Margalef hi tenim un forat negre, no hi entra ni una gota d’aigua". Els pantans de les conques de l’Ebre a Catalunya se situen al 60%.

Temes:

Focus