Europa es prepara per als grans desastres naturals

Els avisos per inundacions i incendis extrems que rep el centre de coordinació i emergències ERCC s’han triplicat en tres anys.

Europa es prepara per als grans desastres naturals
2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Tres grans mapes presideixen una sala espaiosa i plena de llum. A la dreta es pot observar el risc d’inundació: els països pintats amb un color més fosc són els del nord d’Europa. Al mig, el mapa mostra el grau d’alerta dels punts de comando de protecció civil de cada país. I a la part esquerra crida l’atenció la taca vermella que s’expandeix per la península Ibèrica: es tracta del mapa de risc d’incendi.

Amb aquest paisatge de fons treballen cada dia els que s’encarreguen de coordinar una resposta comunitària a tota mena d’emergències. Abans de la pandèmia, el Centre de Coordinació i Resposta a les Emergències (ERCC) rebia una trentena d’avisos anuals. Ara, més de cent. La majoria estan relacionats amb inundacions o incendis.

"La temporada d’incendis cada vegada és més llarga i ens vam adonar que era important tenir preparada una resposta col·laborativa, sobretot per a països del sud", detalla Giakoumis Zacharias, cap de la direcció general d’ECHO (operacions europees de protecció civil i ajuda humanitària). En les últimes dècades, el nombre d’hectàrees afectades per incendis ha augmentat a Europa. Però el problema arriba quan aquestes hectàrees posen en risc edificacions o nuclis habitats, com a Portugal el 2017.

Una de les qüestions que preocupen és l’aparició de grans incendis que es converteixin en una emergència per a la població. "L’augment de la temperatura augmenta el risc no només al sud, sinó a tot el continent", avisa el cap d’aquesta direcció general.

El treball del centre de coordinació consisteix a avisar països veïns perquè puguin oferir de manera eficaç els seus serveis (avions, helicòpters, personal) a altres estats en cas d’emergència. En total, es disposa de 28 avions i quatre helicòpters comunitaris i més de 500 bombers, que a l’estiu s’estableixen a Espanya, França, Grècia i Portugal i estan preparats per donar suport europeu. "La competència de protecció civil sempre ha sigut estatal, però, en els últims anys, el suport i la participació de la UE han augmentat", assegura Zacharias. En paral·lel a la gestió de l’emergència, la Comissió Europea també preveu garantir fons econòmics perquè els països afectats iniciïn el seu procés de recuperació, com es va comprovar després de l’erupció del volcà de La Palma.

Vulnerabilitat

Notícies relacionades

En aquests moments està actiu un mapa de vulnerabilitat davant un possible desastre climàtic. En el cas d’Espanya, el risc no és només d’incendis. També existeix el risc d’una gran inundació que requereixi la mobilització d’aquest centre de coordinació europeu, a més de la resposta del Govern.

Els empleats d’ECHO estan pendents les 24 hores del dia de qualsevol avís que aparegui o trucada que es rebi. "El canvi que hem notat és important: quan es va posar en marxa el centre, una idea promoguda des de Grècia, gairebé no havíem de donar resposta a emergències. Ara això ha canviat i tot Europa està activada per reaccionar davant un desastre de magnitud desconeguda", diu Zacharias.