València prohibirà l’arribada de megacreuers el 2026

València prohibirà l’arribada de megacreuers el 2026

Shutterstock

1
Es llegeix en minuts

L’alcaldessa de València, María José Catalá (PP), ha anunciat que l’arribada de megracruceros turístics al port quedarà prohibida a partir del 2026 amb l’objectiu de posar fi a la saturació que provoquen. "Les ciutats flotants són dolentes", va afirmar en un fòrum sobre turisme on va donar a conèixer els seus plans per posar límit als creuers de més mida i també als pisos turístics.

Qüestionats des de tots els fronts pels seus forts impactes mediambientals, els grans creuers turístics estan rebent cada vegada més mostres de rebuig per la massificació turística que provoquen a les ciutats on atraquen. Després que Palma de Mallorca ja posés uns límits, en l’anterior legislatura autonòmica, al nombre d’aquests vaixells que poden atracar simultàniament al port, ara és València la que pot convertir-se en la primera capital d’Espanya que els veti com a norma general.

Els més petits

L’alcaldessa Catalá va matisar que els creuers més reduïts amb un altre tipus de perfil que generen riquesa per a la ciutat es mantindran, però no serà el cas d’aquells que tenen unes dimensions que els converteixen pràcticament en "ciutats flotants". Encara es desconeix amb exactitud a partir de quina mida es vetaran les embarcacions.

La prohibició, de la qual ja ha sigut informada l’autoritat portuària valenciana, entrarà en vigor l’any 2026 perquè de cara al 2025 ja estan compromeses les reserves.

Notícies relacionades

Està previst que, al llarg d’aquest 2024, arribin a la ciutat 820.000 creueristes, a bord de 287 embarcacions. Es tracta d’un salt espectacular respecte a les xifres d’abans de la pandèmia: 436.000 el 2019.

Aquesta mesura s’afegeix la intenció de l’alcaldessa d’implantar una moratòria per als pisos turístics que tindrà una vigència d’un any.