4 de juliol

El cooperativisme català commemora 125 anys d'existència amb un gran congrés

Reunirà tot el moviment cooperativista per debatre sobre la construcció d'una economia i una societat equilibrada i sostenible

Catalunya lidera un model de referència a Europa i la resta del món, i és el territori amb més cooperatives de l'Estat, amb més del 19% del total

Imatge de la primera edició de la UESCOOP, celebrada el juliol de 2023.

Imatge de la primera edició de la UESCOOP, celebrada el juliol de 2023. / Coopcat

2
Es llegeix en minuts

L'any 1899 es va celebrar el Primer Congrés Cooperatiu Català-Balear. Des de llavors, milers de famílies s'han autoorganitzat en cooperatives, sindicats, mútues, escoles i ateneus per fer front als reptes quotidians amb valors com l'autogestió, la solidaritat i el suport mutu. Es pot dir que aquest model de funcionament democràtic i participatiu viu actualment un moment d'auge, malgrat la crisi econòmica i la pandèmia. En els darrers 10 anys s'han constituït un total de 1.562 noves cooperatives, 3 de cada 10 de les que actualment existeixen a Catalunya, que lidera el rànquing del conjunt de l'Estat amb més de 4.700 organitzacions, el 19,17% del total.

Sota el lema, "Evitem el col·lapse", el proper 4 de juliol se celebrarà el Congrés del Cooperativisme de Catalunya al Palau de Congressos de Barcelona. L'organitza la Confederació de Cooperatives de Catalunya i serà una jornada de trobada per commemorar, compartir, analitzar i debatre el present i el futur d'aquest sistema econòmic i social històric, que a més commemora els seus 125 anys d'existència. Des de l'organització asseguren que "es tracta d'una experiència compartida per seguir avançant cap a una societat més justa, cohesionada i sostenible. Un espai de debat pensat per aprofundir en les respostes que pot oferir el cooperativisme davant desafiaments actuals com les desigualtats creixents o el canvi climàtic, entre d'altres".

Centrat en les persones

La Confederació de Cooperatives de Catalunya vol posar en valor els trets diferencials del cooperativisme a través d'una sèrie de sessions que recolliran experiències de persones que han apostat per aquest model en la seva carrera professional i vital i que han aconseguit trencar barreres socials des de la innovació. És el cas, per exemple, de Carme Pagès, que el 1987 va constituir El Brot, la primera cooperativa de consum agroecològic de tot l'Estat. O l'alpinista Araceli Segarra, primera dona del país a assolir el cim de l'Everest, que farà una conferència per posar en valor l'esforç col·lectiu per assolir grans fites.

Notícies relacionades

A més, el programa inclou també la participació d'experts com Borja Monreal, cofundador i codirector de SIC4Change, una organització dedicada a promoure la justícia social a través de la innovació social i tecnològica; Eva Ortigosa, directora de l'àrea de coordinació de projectes de la cooperativa Sostre Cívic, formada el 2004 amb l'objectiu de promoure un model d'accés a l'habitatge alternatiu i no especulatiu; o Javier Sotil, president de la Fundació Mondragón i Mondragón Inversiones i membre dels Consells Rectors de diverses cooperatives com Laboral Kutxa, GSR i centres tecnològics com ISEA i MIK.

Des de la Confederació de Cooperatives de Catalunya animen a tot el moviment econòmic i polític del país a participar en el Congrés del Cooperativisme Català, el primer que se celebra des de la restitució de la democràcia. Una cita per reflexionar i abordar els reptes actuals i futurs d'aquest model d'empresa històric, transversal i en auge. Per assistir-hi, és necessària una inscripció prèvia que es pot fer des de la pàgina web de commemoració dels 125 anys del moviment cooperatiu català organitzat.