Crisi Hídrica i Campanya Forestal

66.500 hectàrees de bosc afectades per la sequera

Els pronòstics dibuixen un juny plujós i allunyen la pitjor cara de la sequera

Sanitjas: «Ens hem posat les piles per evitar que cremin els boscos»

La superfície danyada per la falta d’aigua a Catalunya ha superat el total afectat per incendis forestals en l’última dècada. Les pluges del juny determinaran com serà la temporada d’incendis forestals.

66.500 hectàrees de bosc afectades per la sequera
4
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Malgrat les pluges de les últimes setmanes a Catalunya, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural manté les mesures establertes per evitar els incendis forestals durant el pròxim estiu. La situació de sequera, acumulada en els últims tres anys, va fer que a principis d’aquest 2024 es comencés a veure molta debilitat en la vegetació dels boscos catalans. Un 60% dels arbres perdien fulles i no es recuperaven per culpa de la falta d’aigua, a més que els tècnics del departament van començar a trobar alguns exemplars molt greus o ja morts.

Ara, segons l’estudi Deboscat, elaborat pel CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals), s’ha pogut determinar que, en total, hi ha 66.500 hectàrees d’arbredes afectades per la crisi hídrica. Això equival a més terreny del total afectat per incendis durant l’última dècada a Catalunya. Les comarques més afectades són la Selva, Osona, el Gironès i l’Alt i Baix Empordà.

Mireia Banqué, investigadora del CREAF, explica que molts d’aquests arbres debilitats, com els fajos, els roures i les alzines, "acostumats al clima mediterrani i a les sequeres, rebrotaran", tot i que també admet que poden ser més vulnerables davant possibles plagues. El problema més greu l’han patit els pins.

Boscos debilitats

"Entre el març i l’abril vam descobrir que alguns boscos de pi blanc per la zona del Garraf van morir en bloc", explica Anna Sanitjas, directora general de Boscos. Davant aquesta situació "excepcional" es van adoptar mesurades en previsió d’un estiu que s’augura complicat en la gestió d’incendis forestals, ja que la vegetació està molt seca i en aquests casos la velocitat de la flama augmenta.

"Les pluges d’aquestes setmanes han donat un respir a la situació límit dels boscos", destaca Sanitjas, que afegeix que la greu sequera que s’ha viscut els últims tres anys ha deixat "unes ferides obertes en la vegetació", que cada vegada és més feble amb la pèrdua d’arrels, branques i fulles, de manera que la seva capacitat de fotosíntesi es redueix.

Per això, la directora general considera que la meteorologia i les possibles pluges fins a finals de juny "marcaran la campanya forestal" d’aquest estiu a Catalunya, i per això, per ara es mantenen les mesures per evitar riscos. Sanitjas recorda que hi ha un problema amb els incendis i les primaveres molt plujoses, ja que es genera molta vegetació que, tot i que és més petita, podria actuar com a "combustible fi" si s’eixuga en cas de foc.

Acció Climàtica prepara la campanya forestal d’aquest estiu amb "un escenari desconegut", però seguint les actuacions previstes en el pla de prevenció d’incendis ideat al començament de la legislatura amb una inversió de 78 milions d’euros. La sequera ha fet que els responsables del departament hagin hagut de "prémer l’accelerador": "Ens hem posat les piles per evitar que cremin els boscos", segons Sanitjas.

En aquest marc, s’han efectuat "accions d’emergència" com la retirada d’arbres morts, d’aquells "estratègics" als boscos que poden fer que la propagació de les flames sigui més ràpida o dels que estan malalts i impedeixen el creixement d’altres. A més, s’han tractat amb molta cura algunes masses forestals que estan en risc per la falta d’aigua i s’ha adequat el seu entorn perquè, en cas d’incendi, l’afectació es redueixi.

75% de boscos privats

Acció Climàtica també ha destinat una partida extraordinària de 9 milions d’euros per a la sequera, dels quals 5 són per ajudar a pal·liar els efectes de la sequera als boscos. A Catalunya hi ha dos milions d’hectàrees forestals, de les quals el 75% són de propietat privada. L’Administració, tant la Generalitat com ajuntaments, ofereix ajudes a aquests propietaris a través del Centre de la Propietat Forestal.

En els dos últims anys, Acció Climática ha concedit 9 milions d’euros en ajudes a propietaris forestals, ja sigui de manera individual o a través d’associacions, amb imports de fins a 200.000 euros perquè netegin zones estratègiques en la prevenció d’incendis.

"És veritat que cada propietari és responsable, però els boscos generen molts serveis ecosistèmics, generen oxigen i paisatge, que són un bé per a la societat", assenyala Sanitjas, que remarca que "no podem oblidar la seva protecció". La directora general apunta la importància de prendre consciència que els boscos tenen amo: "És com si anessis a fer un pícnic al jardí del veí".

Més prevenció i predicció

Notícies relacionades

"Els incendis cada any són com una partida contra el foc. Tu tens unes cartes, i el foc, d’altres, i cada any les seves són més bones, ja que hi ha més sequeres i més onades de calor. I tu jugues amb el treball de prevenció i de predicció", destaca Sanitjas. En aquest sentit, la directora general afegeix la importància d’utilitzar els mapes predictius de perill d’incendis que permeten restringir activitats en zones amb més risc. Per a això s’avaluen cada dia diversos elements com ara el vent, les temperatures altes, l’orografia o si la vegetació està seca.

Sanitjas vol enviar un missatge de tranquil·litat: "Estem molt preparats per als incendis". Una preparació fruit de totes aquestes actuacions de prevenció. "El foc aprofita totes les oportunitats", indica la directora general, que considera que els catalans estan molt conscienciats quan disfruten del bosc.