les famílies dels afectats, en peu de guerra

El Regne Unit va encobrir l’escàndol de la sang contaminada durant dècades

L’informe final denuncia que el Govern britànic i el servei de salut van prioritzar «salvar la cara i evitar despeses» davant la infecció massiva del VIH i hepatitis C que entre els 70 i 80 va provocar 3.000 morts i 30.000 afectats. La suma total de les indemnitzacions podria ascendir a 11.700 milions d’euros.

3
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

La llarga investigació sobre el que ha sigut l’escàndol més gran en la història del Servei Nacional de Salut britànic (NHS) va arribar ahir al final. I les conclusions han confirmat el que molts ja sospitaven: que la infecció de gran part de les 30.000 persones que van contraure el VIH i l’hepatitis al Regne Unit en les últimes dècades del segle passat, a causa de l’ús a gran escala de productes derivats de sang contaminada, es podrien haver evitat. L’informe, presentat pel cap de la investigació, l’exjutge Brian Langstaff, conclou a més que hi va haver una política d’encobriment durant anys per part d’alts càrrecs del Govern britànic i de l’NHS.

"[El Govern] va descriure erròniament la infecció de milers de persones amb virus mortals com a efectes adversos inevitables del tractament mèdic. Va pensar des del principi que ningú es podia ni s’havia de considerar responsable i que no s’havia fet res de dolent. Va assumir, sense escoltar els mateixos pacients, que els metges i l’NHS no havien fet res de dolent i que s’havien explicat els riscos", assenyala Langstaff en l’informe, que apunta que es va prioritzar "salvar la cara i evitar despeses" per explicar per què es va encobrir durant anys l’escàndol, malgrat que hi havia prou proves que demostraven que molts dels responsables coneixien els riscos d’aquestes pràctiques.

Importar sang dels EUA

El servei de salut britànic va autoritzar l’ús de plasma concentrat com a tractament contra l’hemofília, una malaltia que afecta la correcta coagulació de la sang a causa de l’absència de la proteïna Factor VIII. Un nou producte va ser desenvolupat llavors, a partir del plasma de desenes de milers de donants, per suplir la falta d’aquesta proteïna, una cosa que va disparar la demanda de sang al Regne Unit en les dècades dels 70 i els 80. Per cobrir aquesta demanda, el Govern va autoritzar la importació de sang des dels EUA, on amb prou feines hi havia regulacions i on els donants, entre ells reclusos i persones amb drogoaddicció, rebien compensacions econòmiques a canvi de les donacions.

La majoria de les infeccions es van contraure amb productes elaborats amb sang contaminada o directament a través de transfusions. En total, s’estima que prop de 3.000 persones han mort des d’aleshores, una xifra que continua augmentant en el dia d’avui i que ha posat en peu de guerra les famílies d’uns afectats que, en molts casos, han mort abans de rebre justícia. "Hi va haver un intent deliberat de mentir i ocultar; no es tractava d’una sola persona, sinó d’una cosa sistèmica. Això afecta molt el que pensem com a societat i posa en dubte la confiança que dipositem en les persones", va dir ahir el director de l’Haemophilia Society, Clive Smith.

"Un dia vergonyós"

El primer ministre, Rishi Sunak, va reconèixer els errors de l’NHS i dels successius governs en les últimes dècades, inclòs l’encobriment, en un dia que va qualificar com a "vergonyós" per a l’Estat. "Vull demanar disculpes de tot cor i inequívocament per aquesta terrible injustícia. En primer lloc, demanar disculpes pel fracàs en la política de [donació de] sang i productes sanguinis i l’impacte devastador en tantes vides, incloent l’ús de tractaments que se sabia o es va demostrar que estaven contaminats", va assegurar Sunak al Parlament. El primer ministre també va demanar disculpes pel "repetit fracàs" del Govern i els professionals mèdics per reconèixer el mal realitzat, així com la negativa durant anys a afrontar el problema.

El Govern ha confirmat la seva intenció de posar en marxa al més aviat possible el pagament d’indemnitzacions per a les víctimes i les seves famílies, tal com recomana l’informe. "Pagarem una indemnització completa a les persones infectades i als afectats per aquest escàndol. Sigui quin sigui el preu, el pagarem", va dir Sunak.

Notícies relacionades

Les estimacions elaborades per la mateixa investigació apunten a un desemborsament total pròxim als 10.000 milions de lliures (11.700 milions d’euros), uns diners que el Govern obtindrà a través de préstecs.

Més enllà de les compensacions, falta per veure si els principals responsables –tant persones individuals com organitzacions– seran processats per la via penal. "Això ha durat tant temps que serà molt difícil localitzar les persones que eren presents en aquell moment, si és que segueixen vives", va assegurar el director de l’associació de víctimes Tainted Blood, Andy Evans.

Temes:

Govern