"Et quedes sense la teva filla i me l’emporto amb mi"

Comença a l’Audiència de Barcelona el judici contra Cristina Rivas, la mare de Sant Joan Despí que va matar la seva filla el maig del 2021.

Homenatge a Yaiza a Sant Boi, el juny del 2021. | JORDI OTIX

Homenatge a Yaiza a Sant Boi, el juny del 2021. | JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

"Ara et quedes sense la teva filla i me l’emporto amb mi". Aquest és un fragment de la carta que Cristina Rivas Espejo va deixar al seu marit abans d’acabar amb la vida de la seva filla, la petita Yaiza, de quatre anys, al seu domicili de Sant Joan Despí, segons el sumari a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. Avui comença a l’Audiència de Barcelona el judici amb jurat popular contra aquesta dona que va agafar una bossa de plàstic i va asfixiar la nena el 31 de maig del 2021, segons ella mateixa va confessar al jutjat que va investigar l’assassinat, sense un altre final que castigar qui fins al 2019 havia sigut la seva parella sentimental i pare de Yaiza. Després de l’assassinat, la processada va intentar suïcidar-se ingerint pastilles.

Cristina Rivas i Sergio Peiró, l’exparella, tenien la custòdia compartida de Yaiza. La setmana del crim era amb la seva mare, a l’avinguda Barcelona de Sant Joan Despí. Va ser a la nit d’aquest 31 de maig quan la dona va asfixiar la seva filla i va provocar-li la mort per insuficiència respiratòria. La nena no va tenir l’oportunitat de defensar-se a l’estar adormida i sota els efectes de substàncies tranquil·litzants i sedants. No podia "esperar un atac per part de la seva mare", exposa a la seva qualificació la fiscalia. Juntament amb l’acusació particular, sol·liciten la pena de presó permanent revisable. La defensa, per la seva banda, demana que s’absolgui la processada, a l’aplicar-li l’eximent de trastorn mental.

Cristina Rivas va deixar escrites quatre cartes: per a la seva exparella, per a la seva mare, per al seu pare i per a la seva àvia. "Hola Sergio, mira el que m’has fet fer", li etzibava el seu exmarit, amb qui va intentar tornar dies abans del crim. "Ara fes tu el que vulguis amb la teva vida, però la meva filla me l’emporto amb mi, que per a això l’he parida jo i no te la quedaràs tu. Ella i jo estarem (en) un lloc millor", afirmava. A la missiva va afegir: "No penso permetre que et quedis amb la meva princesa" i "sort i gràcies per aconseguir que mati la teva filla".

"Et cuidarà des del cel"

A la carta al seu pare, Cristina Rivas també li confessa la mort de Yaiza i escriu: "Et cuidarà des del cel perquè serà l’àngel de la guarda que et guiarà". Descriu que no podia permetre que la seva exparella es quedés la nena. "Perdona’m per portar-me la meva filla amb mi", li deia.

A la seva mare li escrivia: "No estiguis trista, perquè sé que no hauries vist la nena igualment". I a la seva àvia: "Per tot el que m’ha fet i per venjança cap a ell, m’emporto la meva filla amb mi perquè igualment, coneixent-lo, no us hagués deixat veure-la mai".

Notícies relacionades

L’anàlisi del telèfon mòbil de Cristina Rivas efectuat pels Mossos ofereix una radiografia de la manera de ser i actuar de la processada. Per exemple, els investigadors van constatar que l’acusada va buscar a internet de manera "frenètica" a partir de març de 2021, dos mesos abans de l’assassinat, entrades relacionades amb el documental Explicar la veritat per continuar viva, de Rocío Carrasco. Aquest rastreig es va prolongar fins al mateix dia del crim. La processada estava "obsessionada", segons els Mossos en un informe, i expressava el temor que el seu exmarit pogués fer el mateix amb la Yaiza. És a dir, posicionés la seva filla en contra d’ella perquè la nena preferís la nova parella de Sergio. Els agents asseguren que Cristina Rivas podria haver fet un "paral·lelisme amb la seva vida, identificant-se amb el que presumptament va patir" Rocío Carrasco.

L’acusada també va buscar a internet informació sobre successos en què nens haguessin sigut assassinats pels seus progenitors. També hi havia entrades de pàgines relacionades amb sobredosi de medicines, l’obtenció d’una arma il·legal, enverinaments, suïcidis, cartes de comiat, bosses de plàstic i màgia negra.