CRISI HÍDRICA A CATALUNYA

Una dessalinitzadora flotant al port de BCN evitarà portar vaixells amb aigua

L’aigua obtinguda serà més cara que la regenerada i que la dessalinitzada fins ara

L’ajuntament, «decebut» per la decisió unilateral de la Generalitat

La nova infraestructura aportarà el 6% de l’aigua que consumeix la regió metropolitana. La Generalitat també col·locarà 12 plantes públiques a la Costa Brava per assegurar el subministrament durant l’estiu.

Una dessalinitzadora flotant al port de BCN evitarà portar vaixells amb aigua

GUILLEM COSTA

3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Catalunya no necessitarà vaixells per lluitar contra l’actual sequera ni aquest estiu ni més endavant. Per evitar aquesta mesura d’emergència, es construirà una dessalinitzadora mòbil flotant de grans dimensions que s’instal·larà al mar, just davant del port de Barcelona, i que aportarà el 6% de l’aigua que consumeixi la regió metropolitana.

Feia mesos que el Govern català treballava amb la possibilitat d’adquirir una planta d’aquestes característiques per instal·lar-la al port sobre una barcassa. La infraestructura la construirà Abengoa per encàrrec de la Generalitat, que la comprarà i cedirà la seva explotació a l’empresa pública ATL (Ens d’Abastament d’Aigua Ter Llobregat), la companyia que ja gestiona les dues dessalinitzadores existents a Catalunya (el Prat i Tordera).

Sagunt, una opció cara

La solució de traslladar aigua amb vaixell des de Sagunt no convencia el Departament d’Acció Climàtica perquè no servia per disposar de prou aigua i era una opció cara, tot i que s’havia de costejar a mitges amb el Govern central. Aquesta dessalinitzadora, que es compra per la via d’emergència, estarà a punt aproximadament a l’octubre i produirà 40.000 m3 d’aigua al dia, que entraran a les xarxes de subministrament a través de les canonades del port, que ja estaven a punt per si arribaven els vaixells.

En total, en un any, es podrien aportar 14 hm3 d’aigua dessalinitzada a Barcelona i voltants, més de la que s’emmagatzema en el dia d’avui al pantà de Sau (més de 10 hm3). Aquests 40.000 m3 al dia equivalen a la mateixa aigua que consumeix la segona ciutat de Catalunya, l’Hospitalet de Llobregat, al llarg de 24 hores, tenint en compte l’ús domèstic i industrial.

David Mascort, conseller d’Acció Climàtica, afirma que la dessalinitzadora flotant donarà servei durant els pròxims cinc anys: "Llavors ja no serà necessària perquè disposarem de més aigua regenerada al Besòs i de les noves dessalinitzadores de Blanes i Cubelles". ¿I què passarà si plou i deixa de ser necessària? "La Generalitat la pot vendre", defensa Mascort. De fet, fonts d’ATL detallen que Abengoa disposarà d’una opció de recompra prioritària, i ja que el negoci de les dessalinitzadores flotants està en auge, no hi ha dubte que es trobaran possibles compradors.

¿Quant costarà?

El cost ascendirà als 100 milions d’euros. A més, els dirigents catalans no descarten invertir-hi més per ampliar la capacitat de producció d’aquesta dessalinitzadora. L’aigua sortint serà més cara que la que s’extreu dels rius, que la regenerada i que la dessalinitzada fins ara, però més barata que traslladar-la des de Sagunt. En concret, costarà sis euros per metre cúbic. Això és quatre vegades més que l’aigua dessalinitzada que es produeix en les actuals plantes del Prat de Llobregat i Blanes.

Sobre les conseqüències mediambientals, el conseller va remarcar que la salmorra que s’abocarà al mar després del procés de dessalinització no causarà "cap impacte" a l’hàbitat marí. Tot i així, no es realitzarà cap avaluació ambiental, ja que la dessalinitzadora, que podrà tractar directament aigua del port, s’instal·larà per via d’emergència.

Crítiques de l’ajuntament

L’anunci de la instal·lació d’aquesta gran dessalinitzadora al port ha indignat l’Ajuntament de Barcelona, que considera que el Govern va fer aquest anunci de forma unilateral, sense avisar el consistori i la resta d’administracions, informa Toni Sust.

La primera tinenta d’alcalde, Laia Bonet, va comparèixer davant dels mitjans per criticar amb duresa l’anunci, més que la mesura, de la qual va recalcar que no hi ha encara gaire informació, però que fa pensar al Govern de la ciutat que podria posar en risc les "inversions estructurals" necessàries per afrontar en millors condicions pròxims episodis de sequera.

Notícies relacionades

"Tot ha funcionat fins que hi ha hagut un escenari electoral", va dir Bonet, que va atribuir així a l’Executiu català una actuació partidista determinada per la proximitat de les eleccions del 12M. "Les últimes decisions del Govern ens han generat sorpresa, decepció i preocupació", va dir Bonet, que va recordar que fins ara les administracions han col·laborat i s’han entès bé.

L’altra mesura acordada en les últimes comissions interdepartamentals de la sequera promourà la instal·lació d’altres dessalinitzadores mòbils terrestres, més petites que la de Barcelona, al llarg del nord de la Costa Brava. En concret s’instal·laran 12 plantes dessalinitzadores a la Costa Brava nord. Quatre se situaran a la platja d’Empuriabrava, unes altres quatre a la potabilitzadora d’Empuriabrava i les altres quatre a Roses. En total, costaran 10 milions, que se sufragaran a mitges entre l’Agència Catalana de l’Aigua i el Consorci Costa Brava.