La fiscalia investiga l’ACA per reduir el cabal dels rius

Després de les últimes precipitacions que han caigut, el Govern ha anunciat que no caldrà disminuir encara més el cabal del riu Ter.

La fiscalia investiga l’ACA per reduir el cabal dels rius

GUILLEM COSTA

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

El fiscal de Medi Ambient ha obert diligències contra el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, per les "reduccions dràstiques" dels cabals ecològics denunciades per entitats ecologistes liderades per la Federació d’Ecologistes de Catalunya (EdC).

Per disposar de més aigua als embassaments, el gener passat, el Govern va anunciar una mesura polèmica: permetre que el cabal dels rius Ter, Llobregat i Muga disminuís per sota dels anomenats "cabals ecològics". Aquests cabals ambientals indiquen el mínim d’aigua que ha de fluir per aquests rius per garantir el manteniment dels hàbitats.

Els responsables d’EdC van alertar que aquesta proposta suposava reduir en un 92% de mitjana els cabals de manteniment aprovats i asseguraven que això podia causar importants afeccions ambientals i sobre la qualitat de l’aigua. A més, calculaven que en els trams afectats hi ha 48 espècies en perill d’extinció.

Davant aquesta decisió, el 29 de gener passat la Federació d’Ecologistes de Catalunya va decidir denunciar Reyes davant la fiscalia com a responsable de les justificacions tècniques utilitzades pel Govern a l’hora de decretar aquesta restricció que facilitava preservar més aigua als pantans. En tot moment, el Departament d’Acció Climàtica va justificar la proposta explicant que es farien "hidropuntes", és a dir, crescudes artificials, uns processos durant els quals es desembassaria més aigua puntualment per alleujar els ecosistemes fluvials.

"Atemptat ambiental"

Notícies relacionades

Però la fiscalia ha optat per obrir diligències i investigar el director de l’ACA per aquesta reducció que els ecologistes cataloguen com a "atemptat ambiental i irreversible" contra els rius. En les pròximes setmanes, el fiscal competent continuarà amb el procediment per determinar si s’ha incorregut en un presumpte delicte o no.

Anna Barnedes, secretària d’Acció Climàtica, va assegurar que s’han intensificat els controls per comprovar que no es produeixin danys greus en els ecosistemes. Fins ara, s’han aplicat 14 hidropuntes al riu Ter i 17 a la Muga. Al Llobregat, només s’han fet aportacions a través de l’aigua regenerada en el seu tram més baix. Després de les pluges dels últims dies i l’avaluació dels possibles impactes ambientals, el Govern ha decidit no reduir més el cabal del riu Ter. Va baixar de 1.400 litres per segon a 1.000 litres per segon i ara estava previst que descendís fins als 600 litres per segon. No obstant, de moment es quedarà en els 1.000.