Una "mutació genètica rara" podria explicar l’esquerrania

Una "mutació genètica rara" podria explicar l’esquerrania

VALENTINA RAFFIO

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

¿Alguna vegada s’han preguntat per què hi ha gent esquerrana? ¿Per què en un món on la majoria de les persones escriuen amb la mà dreta hi ha almenys un 10% de la població que fa aquesta mateixa acció amb la mà esquerra? ¿Depèn dels gens, de la configuració del cervell o d’altres factors? Doncs bé, la resposta a totes aquestes preguntes no es pot resoldre apuntant a un sol factor aïllat, sinó que depèn d’un popurri de qüestions que en part ja comprenem i en part continua sent un misteri. Per exemple, segons va anunciar ahir la revista Nature Communications, s’han trobat un conjunt de "mutacions genètiques rares" que podrien explicar el perquè de l’esquerrania.

Sabem que el cervell de les persones esquerranes funciona de forma diferent del de les persones dretanes. Concretament, en la gent esquerrana l’hemisferi cerebral dominant és el dret (i en la dretana, per contra, és l’esquerre). Aquesta configuració cerebral es produeix en les primeres etapes del desenvolupament. Per això, en alguns casos es poden observar signes d’esquerrania en infants nounats i, en molts d’altres, en els primers anys de vida, mentre els nens comencen a desenvolupar les habilitats motrius. L’origen de l’esquerrania, doncs, es localitza al cervell. Però ¿per què passa, això?

Diversos estudis suggereixen que la configuració del cervell de les persones esquerranes podria estar relacionada amb una sèrie de mutacions genètiques específiques. Hi ha treballs que, per exemple, apunten que aquest fenomen podria estar relacionat amb els gens encarregats del desenvolupament cerebral. Ara, un equip d’investigadors de l’Institut Max Planck de Psicolingüística afegeix una peça més a aquest puzle. "Trobem una variant genètica rara present en menys de l’1% de la població que podria estar relacionada amb l’esquerrania", expliquen a l’article publicat a Nature Communications.

Menys de l’1% de la població

Notícies relacionades

La investigació ha analitzat les dades genètiques de més de 350.000 persones, entre esquerranes i dretanes, incloses a la base del Biobanc del Regne Unit. L’anàlisi dels gens va aconseguir trobar una variant genètica extremadament rara, present en menys d’un 1% de la població, que va resultar ser especialment prevalent entre la població esquerrana. "Les persones que porten aquesta mutació tenen 2,7 vegades més probabilitats de ser esquerranes que la resta de la població", destaca l’equip que ha liderat aquest treball.

Segons apunta aquesta anàlisi, l’esquerrania podria estar relacionada amb un conjunt de mutacions genètiques que tenen a veure amb les proteïnes que formen l’estructura de les cèl·lules. També s’ha trobat una certa prevalença d’uns gens associats amb l’autisme (DSCAM i FOXP1) entre esquerrans. Es desconeix de quina manera l’alteració d’aquests gens podria donar lloc a l’esquerrania, però, tal com argumenten els responsables del treball, almenys dona una pista per continuar investigant.