Un malalt de leucèmia se salva amb un fàrmac contra l’artritis

zentauroepp45038747 c lulas leucemia180915123419

zentauroepp45038747 c lulas leucemia180915123419

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’anakinra, un inhibidor biològic d’ús hospitalari per al tractament de l’artritis i altres malalties inflamatòries, ha permès a José Francisco Marín, un pacient murcià diagnosticat de leucèmia crònica amb una rara mutació, sortir de la unitat de cures pal·liatives, on havia sigut desnonat per fracàs multiorgànic, i fer front a un trasplantament de medul·la òssia, que ha eliminat els signes de la malaltia, informa Efe.

Dos equips d’investigació de l’Institut Murcià d’Investigació Biosanitària (IMIB) han descobert un tractament pont per millorar les condicions clíniques de pacients amb una leucèmia rara i fenòmens inflamatoris, utilitzant un fàrmac per a l’artritis.

Marín, de 58 anys, va començar el 2011 a sentir els primers símptomes inflamatoris. Va ser el 2020 quan li van diagnosticar leucèmia mielomonocítica crònica (CMML), una patologia rara que es pot associar a alguns problemes inflamatoris o immunes a molts òrgans i l’única teràpia curativa de la qual és el trasplantament de medul·la òssia. En alguns casos el nivell d’inflamació és tal que resulta tòxic, i el pacient arriba en tan males condicions que fa inviable el trasplantament.

Notícies relacionades

Episodis d’inflamació

Els tractaments tradicionals no funcionaven amb aquest pacient, i la doctora Ferrer va decidir buscar altres alternatives: "Va ser un repte terapèutic perquè davant l’LMMC amb mutació KRAS només cabia el trasplantament de medul·la i per fer-lo el pacient havia d’estar en condicions adequades per afrontar-lo". L’anakinra bloqueja l’acció d’un tipus de citocina que es fa servir en el tractament de patologies autoimmunes i autoinflamatòries, però fins ara no s’havia fet servir en pacients amb leucèmies. Han passat dos anys i mig des que el pacient es va sotmetre a aquest procediment i segueix viu i sense signes de la malaltia.

Temes:

Medicina