"Crearem una ‘smart police’ contra els delictes virtuals, que són ja el 20%

"Crearem una ‘smart police’ contra els delictes virtuals, que són ja el 20%

G. G.

2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

¿Com definiria vostè la intel·ligència policial i com s’aplica?

La intel·ligència policial és tenir tota la informació que necessites per prendre decisions.

Amb més informació, ¿es pot combatre millor una delinqüència cada vegada més especialitzada?

La informació és l’element bàsic de l’activitat policial: sobre l’obtenció d’aquesta informació s’edifica la prevenció, la reacció i la mateixa investigació. És la matèria primera amb què treballem els policies. Donem un servei públic d’excel·lència quan integrem dades que podem tenir disperses pel conjunt de la nostra organització, ens permet tenir una informació més veraç i aproximada del que volem aconseguir: per exemple, qui és l’autor d’un delicte, què pot passar en una concentració o donar resposta activant un recurs davant una situació d’emergència.

L’aspiració policial és estar plenament informats.

Els Mossos aspiren a donar el millor servei de policia a la ciutadania i això passa per tenir un bon sistema d’intel·ligència policial. En un sentit ampli. Abans estava molt circumscrit a determinades unitats, com el crim organitzat o la informació. Ara es tracta que aquesta metodologia de treball s’estengui a la globalitat del cos.

Ara no fa falta que el delinqüent sigui al lloc del crim per cometre el delicte. ¿És més complex obtenir informació?

Aquest és el nostre projecte de transformació dels Mossos d’Esquadra. Hi ha dos vectors de canvi en la nostra societat: un és el que fa referència a la mateixa composició social que ens porta a enriquir la diversitat, la pluralitat i les formes de viure. Ens genera una demanda, ja que estem en una societat de la proximitat molt associada a la garantia del servei. I, d’altra banda, tenim una altra dimensió de canvi que és tecnològic. Ara hi ha un món físic i un altre de virtual. Avui dia, a Catalunya, el 20% dels delictes es porten a terme en l’àmbit virtual. És important tenir capacitats per perseguir-los i per això volem construir una smart police, una policia que sigui híbrida, capaç d’integrar molta informació i variada.

¿Què permetrà la sala d’intel·ligència per al control aeri i marítim (SICAM) que vostès van presentar a l’MWC?

El SICAM és un projecte bàsic de futur. Permet tenir la informació precisa que necessites quan la necessites, en tots els àmbits. Per exemple, a l’activar recursos operatius; al detectar una pauta que et porta a sospitar que hi pot haver un desembarcament de droga o davant la possibilitat que es cometi un altre delicte. La SICAM és la interfície que ha de recopilar dades d’un món de sensors, un món d’internet i un món físic. Per això és tan important per a nosaltres.

Però el més complicat serà processar tota aquesta informació i prendre decisions.

Notícies relacionades

La presa de la decisió recau en l’àmbit operatiu, però dins d’una organització com els Mossos, amb més de 18.000 professionals, que aviat serem 22.000, hi ha molts espais de decisió. El més important és tenir la informació: després la decisió final recaurà sobre una persona, i més en àmbits tan delicats com la seguretat pública, ja que estem parlant de drets i llibertats de les persones.

Llavors, la intel·ligència artificial (IA) recopila informació, la filtra i permet prendre la decisió.

La intel·ligència artificial tindrà moltes aplicacions en la policia. A l’MWC n’hem vist tres de molt diferents: des de com fer retrats robots d’una persona, com disposar millor les patrulles d’acord amb els antecedents operatius o com fer seguiments amb un avió no tripulat.

Temes:

Intel Internet