BCN uneix oncòlegs i científics en un projecte pioner contra el càncer

La iniciativa, que aplega els investigadors en un mateix laboratori de l’IRB Barcelona, vol agilitzar la transferència de coneixements per trobar tractaments contra el càncer de mama, el sarcoma i els tumors amb metàstasi.

BCN uneix oncòlegs i científics en un projecte pioner contra el càncer

VALENTINA RAFFIO

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Cada any més de 280.000 pacients són diagnosticats amb càncer a Espanya. Tot i així, segons expliquen els experts, aquesta malaltia tan estesa continua estant envoltada de grans incògnites: des de qüestions de biologia bàsica (per exemple, sobre quines característiques marquen l’evolució d’un tumor) fins a qüestions relacionades amb l’efectivitat dels tractaments (com per què hi ha pacients que no responen a les teràpies convencionals).

Ara, un projecte pioner reunirà oncòlegs de primer nivell i científics especialitzats en un mateix laboratori per accelerar la lluita contra el càncer. "Aquest projecte permetrà accelerar la transferència del coneixement dels laboratoris a la pràctica clínica i viceversa", explica Francesc Posas, director de l’IRB Barcelona, centre que impulsa aquesta iniciativa.

Més d’1,2 milions d’inici

El projecte, que arrenca amb un finançament inicial de més d’1,2 milions d’euros, ja ha posat en marxa tres laboratoris mixtos liderats per oncòlegs i científics de primer nivell. El primer estarà format per l’investigador ICREA Roger Gomis, de l’IRB, i els doctors Aleix Prat, Laura Angelats, de l’Hospital Clínic, i Donia Gueran, de l’IDIBAPS, i se centrarà a investigar sobre els càncers de mama metastàtics.

El segon unirà la visió de la investigadora Cristina Mayor-Ruiz i el doctor César Serrano, de la Vall d’Hebron (VHIO), i s’enfocarà en l’estudi dels sarcomes. I el tercer unirà el treball de Salvador Aznar Benitah, Cristina Saura i la doctora Isabel Pimentel, també de la Vall d’Hebron, per estudiar els mecanismes darrere de les metàstasis de diferents tipus de càncer.

Segons expliquen els impulsors d’aquest projecte, finançat per la Fundació La Caixa i la Generalitat, l’objectiu d’aquests laboratoris mixtos és impulsar l’anomenada "investigació traslacional". Això implica, d’una banda, dissenyar estudis específics per intentar resoldre les incògnites que els oncòlegs es troben en el seu dia a dia a la consulta. D’altra banda, també es treballarà per desenvolupar noves eines diagnòstiques i terapèutiques per, per exemple, millorar els tractaments aplicats actualment i fins i tot plantejar l’ús de teràpies a la carta per a aquells pacients que no responguin a les tècniques convencionals com la quimioteràpia o la radioteràpia.

"La part més interessant d’aquest projecte és la unió de la mirada, les preguntes i l’experiència d’oncòlegs i científics de primer nivell", comenta César Serrano, metge especialitzat en sarcomes a l’Hospital de la Vall d’Hebron, un dels pocs centres de referència per al tractament d’aquesta malaltia, i membre d’aquesta iniciativa. "Els doctors aportem el nostre coneixement clínic, el que veiem cada dia a la consulta, la nostra experiència amb els pacients. I els investigadors més especialitzats, per la seva banda, aporten un coneixement molt concret sobre qüestions de biologia bàsica clau per resoldre totes aquestes incògnites. Això va molt més enllà d’una col·laboració entre especialitats, es tracta d’una sinergia clau per accelerar la lluita contra el càncer", afegeix aquest especialista.

Atacar el tumor

Serrano treballarà a partir d’ara mà a mà amb la investigadora Cristina Mayor-Ruiz per investigar tractaments contra el sarcoma, un tipus de tumor considerat estrany i del qual cada any es diagnostiquen uns 6.000 casos a Espanya. "L’objectiu d’aquest projecte és unir dues visions diferents per avançar més ràpid en la recerca d’eines i tractaments que puguin ser útils als pacients amb càncer", comenta Mayor-Ruiz, científica de l’IRB. "Ara mateix sabem que molts dels pacients afectats amb sarcoma responen bé a les teràpies però al cap d’uns anys tornen a desenvolupar el tumor. Per això mateix, estem estudiant com atacar el tumor des d’un punt de vista diferent", afegeix aquesta científica.

Teràpies a la carta

Notícies relacionades

Segons expliquen Serrano i Mayor-Ruiz, en aquests moments el projecte d’investigació plantejat en el marc d’aquest projecte se centra, sobretot, en la recerca de fàrmacs capaços de destruir les proteïnes que provoquen el creixement d’un tumor. En aquest sentit, els investigadors treballaran per seleccionar els fàrmacs més prometedors i els posaran a prova en models cel·lulars i animals. Si els resultats són positius, també es plantejarà el seu ús en futurs assajos clínics en humans. "Aquest tipus d’investigacions van molt més enllà d’avançar en la comprensió de qüestions científiques: estan directament pensades per millorar el tractament dels pacients", destaca Serrano.

Als altres laboratoris creats en el marc d’aquest projecte també es treballarà, per exemple, en la creació de teràpies a la carta contra el càncer de mama. Així mateix, hi haurà un grup de treball específic per ajudar les pacients que no responen als tractaments convencionals o que tenen pitjor pronòstic, com les diagnosticades amb càncer de mama triple negatiu. En aquests casos s’estudiarà l’aplicació de tractaments d’última generació com les immunoteràpies, uns tractaments en què s’utilitzen les cèl·lules immunitàries de les mateixes pacients perquè ataquin el tumor.