CAS MEDIÀTIC

Un jutge investiga la mare d’Alves per difondre imatges de la víctima

El fiscal s’ha pronunciat a favor que els jutjats de Barcelona obrin el procediment judicial. Les imatges van ser publicades al seu compte d’Instagram el passat 30 de desembre.

Un jutge investiga la mare d’Alves per difondre imatges de la víctima

J. G. ALBALAT

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La justícia ha intervingut en el cas. Un jutjat de Barcelona ha obert una causa per investigar la difusió per part de la mare de Dani Alves de la imatge i la identitat de la víctima del futbolista brasiler, condemnat a quatre anys i mig de presó per la violació de la jove de 23 anys a la discoteca Sutton, la matinada del 31 de desembre del 2022, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO.

La dona va denunciar davant els Mossos d’Esquadra que Lúcia Alves havia publicat al seu compte d’Instagram vídeos seus antics amb una amiga i ballant, detallant el seu nom i cognoms. Les imatges, extretes de les xarxes socials, estaven editades. Alguns mitjans de comunicació espanyols les van reproduir.

L’atestat amb la denúncia de la jove va ser remès per la policia al jutjat de guàrdia de Barcelona i, posteriorment, per repartiment, el cas va caure al Jutjat d’Instrucció número 21 de Barcelona, que ara ha incoat diligències per investigar la publicació de les imatges.

Des que la dona va presentar la denúncia, a principis de gener, han passat uns dies perquè el jutge va preguntar a la fiscalia sobre la competència dels jutjats de Barcelona per iniciar les indagacions, ja que les imatges es van difondre per la mare d’Alves des del seu compte d’Instagram al Brasil. El ministeri públic es va pronunciar a favor que es tramités un procediment judicial a la capital catalana perquè «el bé jurídic protegit», en aquest cas l’afectada i denunciant, resideix a Espanya.

La prohibició del jutjat

Uns dies abans de començar el judici a l’Audiència de Barcelona contra el seu fill per l’agressió sexual, Lúcia Alves va eliminar els vídeos. No obstant, l’impacte ja s’havia produït perquè les imatges van estar setmanes circulant per internet.

Les imatges van ser publicades al compte de la mare d’Alves a Instagram el passat 30 de desembre, quan es complia un any de l’agressió sexual (la sentència encara no és ferma) del jugador als lavabos de la discoteca Sutton. En el vídeo difós es veia la víctima ballant, amb amigues, celebrant un aniversari i, fins i tot, apareixia una gravació antiga en què ella parlava amb la seva cosina.

Al cap de pocs dies, i quan mitjans brasilers i espanyols es van fer ressò de la seva difusió (fins i tot reproduint els vídeos), la jove va presentar una denúncia davant els Mossos, a l’haver-se revelat la seva identitat quan el Jutjat d’Instrucció número 15 de Barcelona, que va investigar l’agressió sexual, havia prohibit expressament fer-ho.

Notícies relacionades

Lúcia Alves i els mitjans que van inserir a les seves webs els vídeos s’exposen ara a un procediment penal pels delictes de revelació de secrets, contra la integritat moral i obstrucció a la Justícia, al poder considerar-se aquesta acció com una pressió a la jove abans del judici contra l’exfutbolista del FC Barcelona.

En un comunicat, l’advocada de la víctima d’Alves, Ester García, va assenyalar després de presentar la denúncia que «la difusió d’imatges o de qualsevol informació que permeti la identificació d’una víctima de violència sexual constitueix un delicte flagrant».