al jutjat

Quatre tècnics confirmen les «males pràctiques» al Geriàtric Aragó

Quatre tècnics confirmen  les «males pràctiques» al Geriàtric Aragó

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Versions contraposades ahir en la declaració judicial del cas de la residència Aragó de Barcelona, on van morir vuit avis per un brot de salmonel·la. Quatre tècnics de l’Agència de Salut Pública de Barcelona van ratificar davant el jutge els seus informes en els quals afirmaven que les «males pràctiques» detectades del juliol al setembre del 2022 van produir «un risc molt alt per a la salut per a tots els residents» del centre, cosa que «es va materialitzar» en la infecció de 37 persones per salmonel·la, entre elles les finades.

Notícies relacionades

El titular del Jutjat d’Instrucció número 17 de Barcelona investiga, arran d’una denúncia de la fiscalia, si l’equip directiu de la residència podria haver comès vuit delictes d’imprudència greus amb resultat de mort. El geriàtric assegura que l’informe de l’agència no reflecteix la realitat. L’informe de l’Agència de Salut Pública sobre com el Geriàtric Aragó va gestionar el brot de salmonel·la és demolidor. Va ser emès el 23 de març del 2023, mesos després del brot. El document assenyala una «falta flagrant d’atenció sanitària i negligència» que va causar la mort dels avis, amb mencions especials a la falta de material higiènic més bàsic, manca de personal i una brutícia aclaparadora a les instal·lacions. L’Agència de Salut Pública de Barcelona va denunciar la situació a la fiscalia, que va acabar obrint una investigació i portant l’assumpte davant el jutge. És per això que la declaració dels seus tècnics s’ha tornat transcendental. «S’han ratificat en els seus informes», van explicar fonts jurídiques.

Abans de la declaració d’aquests testimonis, van ser interrogats tres dels quatre investigats: l’administrador i gestor del geriàtric, Alejandro Cabedo; la directora en aquell moment, María Dolores Ortiz, i la governanta, Susana Soler. La metge del centre no va declarar. Tots tres van assegurar que van fer el que calia i que van complir les indicacions de les autoritats sanitàries.

Temes:

Barcelona Arran