El conservador Luis Argüello, president de la Conferència Episcopal

zentauroepp47640815 conferencia episcopal190405123138

zentauroepp47640815 conferencia episcopal190405123138 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Accelerada conservadora en la Conferència Episcopal Espanyola (CEE). Els bisbes van escollir ahir Luis Argüello com a president, en substitució de l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella. Argüello, arquebisbe de Valladolid, era el favorit del sector conservador. Entre les principals tasques pendents que haurà d’assumir hi ha la posada en marxa del pla de reparació integral a les víctimes de la pederàstia.

En la votació del sondeig que es va celebrar dilluns a la tarda, Argüello ja va ser el candidat que més suports va rebre (32 vots), seguit del cardenal arquebisbe de Madrid, José Cobo (13), considerat del sector més aperturista i afí al Papa. En la votació d’ahir, l’arquebisbe de Valladolid es va imposar per 48 vots en la primera ronda, per la qual cosa no va ser necessari fer més votacions. I Cobo va ser elegit vicepresident, per 39 vots, en la segona votació. Els dos sectors, conservador i aperturista, conviuran, per tant, com a número 1 i 2 de la jerarquia catòlica espanyola, però el lideratge l’ostentarà el bàndol conservador.

Escoltar les víctimes

Notícies relacionades

Després de l’elecció, els dos prelats van anar a saludar les víctimes de la pederàstia, que estaven concentrades des de dilluns a les portes de la seu de la CEE per exigir veritat, justícia i reparació. No obstant, en la posterior compareixença davant la premsa, van continuar amb la línia marcada per Omella sobre que l’"important no són els números i les dades" sobre els casos d’abusos sexuals a nens, sinó "l’escolta" a cada víctima i posar-les al "centre".

Sota el mandat d’Omella ha sigut impossible conèixer un número concret o aproximat de víctimes i victimaris, per la qual cosa Espanya no té una aproximació única al problema, sinó diversos informes amb versions contradictòries. Tant Argüello com Cobo han negat que hi hagi dos sectors ideològics en la jerarquia catòlica.