ESTUDI AMB 4.000 ENQUESTES

El 10% dels adolescents pateixen el control de la parella

Un informe de la Fundació La Caixa revela també que el 18% de les relacions entre els joves amaguen algun tipus de violència.

El 10% dels adolescents pateixen el control de la parella

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un de cada 10 adolescents d’entre 14 i 17 anys ha sigut víctima de conductes de control exercides per la seva parella l’últim any, limitant la seva relació amb amistats, impedint que es reuneixi amb algunes persones o revisant-li el telèfon mòbil. El 4,5% ha suportat relacions sexuals no desitjades i al 4,1% les seves parelles els han clavat plantofades o altres tipus d’agressions físiques. Ho sosté l’estudi Violència en les relacions de parella entre adolescents, de l’Observatori Social de la Fundació La Caixa. L’informe, que ha enquestat 4.000 adolescents d’entre 14 i 17 anys, revela que el 18% de les relacions entre adolescents amaguen algun tipus de violència.

El 13% d’enquestats diuen ser víctimes i patir les conseqüències de la violència. Això afecta especialment les noies (17%), però també hi ha nois que es reconeixen com a víctimes (10%). El 4,8% dels enquestats es reconeixen com a agressors o perpetradors de violència. Una altra vegada són més noies que nois les persones que diuen exercir-la. Un 6% de noies enfront un 3% de nois. A més, el 3% dels enquestats diuen ser víctimes i perpetradors de violència alhora i de manera simultània.

Les autores expliquen aquest resultat perquè els nois que són violents no ho volen admetre. "Pot semblar contradictori però s’explica pel model educatiu que ha prevalgut en els últims anys respecte a la violència en les parelles adolescents i que ha generat que moltes noies siguin més sensibles a reportar aquestes conductes", diu Noemí Pereda, coautora de l’estudi. "És probable que els nois expliquin menys les seves conductes de perpetració perquè reben més rebuig social quan diuen que les cometen", afegeix Pereda, que demana marcs de prevenció i intervenció en la violència bidireccional.

Pel tipus de violència exercida, el 10% declaren ser víctimes de control. Aquí les noies gairebé dupliquen la taxa dels nois: un 13% d’elles enfront un 7% d’homes afectats. Només un 3% dels joves diuen exercir-lo, en concret un 4% de noies i un 1% de nois. En relació amb les agressions sexuals, afecten un 6% de noies enfront un 2% de nois que s’han vist obligats a realitzar pràctiques sexuals que no volien, però els que l’han perpetrat només són el 0,6% dels enquestats.

Notícies relacionades

Visió tradicional

Sobre les agressions físiques, un 2% diu que les ha exercit i un 4,2% que les ha patit. "Aquesta forma de violència vinculada a les conductes de control està molt relacionada amb una visió tradicional i patriarcal del que se suposa que és l’amor romàntic, un model de relació en el qual s’interpreta el control com a interès i respecte per la parella", diu Pereda. "El model de l’amor romàntic desapareix amb el pas del temps i amb noves relacions. No obstant, en alguns casos aquesta conducta de control pot escalar a altres formes de violència més greus, com la violència física o la sexual, de manera que hem d’incidir a través de l’educació sobre aquestes concepcions perjudicials de les relacions amoroses que coarten la llibertat dels joves i els insten a seguir un model de violència", demana la investigadora.

Temes:

Física