Els veterinaris alerten del perill per als gossos

El contacte amb les pues de les erugues de la processionària pot causar una reacció al·lèrgica potencialment mortal «en qüestió d’hores».

Els veterinaris alerten  del perill per als gossos

V. R.

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Diversos hospitals veterinaris afirmen que ja van començar al gener a atendre els primers animals afectats per processionàries quan, fins ara, aquests casos trigaven entre un i dos mesos més a aparèixer. En algunes zones també s’està detectant un increment exponencial de les consultes. "Les reaccions al·lèrgiques provocades per aquests insectes són molt greus. Si no es tracten de seguida, els gossos poden morir en qüestió d’hores", adverteix la veterinària Patrícia Bou.

Una dona passeja el seu gos pel parc del Guinardó. | JORDI OTIX /

V. R.

Segons explica l’ecòloga Mireia Banqué, aquests animals són presents tot l’any però, en la majoria de casos, només ens adonem de la seva presència quan baixen dels arbres i deambulen per terra. "Només són perilloses durant aquesta fase. En les altres, són inofensives", comenta l’experta del CREAF. En aquest sentit, explica la científica, el gran perill d’aquestes erugues són les seves pues, ja que contenen una toxina que pot provocar picor, irritació i reaccions al·lèrgiques. "Això pot ser especialment greus en nens i animals, tot i que qualsevol pot veure’s afectat", comenta.

Els gossos destaquen entre els animals amb més risc de patir reaccions al·lèrgiques greus després d’entrar en contacte amb les processionàries. Segons explica la veterinària Maria Elena García, el més habitual és que els gossos entrin en contacte amb les erugues durant els passejos. Sobretot perquè, a causa de la naturalesa d’aquests animals, "solen ser molt curiosos i quan veuen aquestes erugues s’acosten a ensumar-les". I és aquí on comença el problema.

Obstrucció respiratòria

Notícies relacionades

"Les pues de les processionàries són una espècie d’arpons que es claven a la llengua o als conductes respiratoris dels animals, alliberen les seves toxines i provoquen una resposta al·lèrgica potencialment mortal", comenta aquesta especialista, que treballa en una clínica de l’Hospitalet de Llobregat. La reacció anafilàctica causada per una eruga processionària en un gos pot desencadenar un ampli ventall de símptomes, entre els quals destaquen, per exemple, pruïja facial, inflor de la llengua, obstrucció de les vies respiratòries i, en els casos més greu, fins i tot la mort de l’animal. "Les processionàries poden causar danys molt greus en els gossos. A alguns els hem d’intubar i fer traqueotomies. A d’altres hem d’amputar-los un tros de la llengua perquè la toxina els ha causat una necrosi. Es tracta d’una reacció anafilàctica molt greu per la qual cal acudir corrents al veterinari", comenta Bou, del servei de medicina intensiva de l’Hospital Clínic Veterinari Barcelona (UAB-FHCV).

L’aparició cada vegada més primerenca de les processionàries també s’està reflectint als centres veterinaris, que reben cada vegada més visites més d’hora d’animals afectats.